назад
12.02.18

Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь…

2Зазначені Шевченкові принципи не втратили свого значення й нині, бо надзвичайно співзвучні сучасності. З чим повністю погоджуються й студенти другого курсу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ Катерина Лінтварьова, Крістіна Константинова та Єлизавета Волковська, які з 15 січня по 9 лютого 2018 року проходили ознайомчу практику в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області.

Добрими наставниками їм виступили директор Марина Єлисєєва, начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко та начальник відділу моніторингу Світлана Ребриста.

9Марина Єлисєєва розповіла про роботу системи БПД Херсонщини в світлі указів Президента України «Про сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» та «Про проголошення в Україні 2018 року Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Окремо Марина Ігорівна зупинилась на правопросвітницьких заходах та соціальній рекламі з питань взаємодії з організаціями громадянського суспільства, важливій ролі молоді і молодих правників в його розбудові та  розвитку. Розповіла також про мету та цілі вебінарів, які проводять серед молоді і школярів наші місцеві центри, з питань захисту прав дітей, батьків, учителів під час освітнього процесу, попередження насильства в родині, булінгу в учнівському середовищі, про шкільну медіацію та медіацію як засіб досудового вирішення спорів.

Слід сказати, що наші майбутні колеги з великим задоволенням включилися в роботу всіх відділів Регіонального центру, отримуючи нові знання про роботу системи БПД та навчаючись втілювати їх на практиці.

Про порядок надання вторинної правової допомоги

1розказала начальник відділу організації надання БВПД Олена Іпатенко.

Вона пояснила, що Регіональний центр надає допомогу у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення особам, щодо яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт. Підставою для надання такої допомоги є повідомлення правоохоронного органу або затриманої особи чи її родичів, постанова слідчого, ухвала суду або заява засудженого. Надання допомоги в адміністративному і цивільному судочинстві, а також потерпілим і свідкам у кримінальному процесі здійснюється через місцеві центри, які працюють та бюро правової допомоги, які з вересня 2016 року є в кожному районі області.

Також студенти дізналися, що безоплатна правова допомога регламентується Законом України «Про безоплатну правову допомогу», гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

«Час роботи навчить більше, ніж день пояснення» – Ж.-Ж. Руссо

Робота, яку виконали наші практиканти під керівництвом начальника відділу моніторингу Світлани Ребристої, без сумніву, додала яскравих фарб до загальної палітри вражень.

2

Після знайомства з відділом та структурою системи БПД Херсонщини, дівчата долучилися до дослідження «Таємний клієнт», яке в цей час здійснювалось відділом моніторингу. Світлана Ребриста, спеціально для студентів, розробила відповідні пам’ятки щодо проведення цього дослідження.

3Згідно з пам´ятками, за самостійно змодельованими та погодженими з Регіональним центром правовими ситуаціями, студенти виступили «таємними клієнтами» в Херсонському місцевому центрі та двох його самостійних відділах – Олешківському та Білозерському бюро правової допомоги.

Необхідно відзначити, що до завдання наші практиканти-правники поставилися дуже відповідально і з великим захопленням отримали у наших працівників професійну правову допомогу.

За словами Світлани Ребристої, «таємні клієнти» дуже позитивно оцінили роботу своїх старших колег, але й надали слушні зауваження щодо покращення роботи з клієнтом, які будуть предметом обговорення з працівниками Херсонського місцевого центру.

Як вести електронну базу документообігу, журнали реєстрації кореспонденції розказав головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Микита Дацюк, ознайомивши майбутніх колег із Положеннями про Регіональний центр, місцеві центри та бюро правової допомоги.

4

5Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Максим Магда розказав про стандарти якості надання БВПД у кримінальному процесі, посилаючись на наказ Міністерства юстиції України; Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правила адвокатської етики.

Також майбутні юристи взяли участь у навчальному практикумі для адвокатів на тему: «Впровадження в системі безоплатної правової допомоги стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі», який проводив Максим Магда.

6

7

Фахівці відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Тетяна Касьян та Олена Середенко розказали про планово-фінансовий напрямок роботи та пояснили порядок складання актів.

Про те, яку важливу роль в нашій роботі відіграє правопросвітництво, як комунікувати зі ЗМІ, поширюючи інформацію та популяризуючи систему безоплатної правової допомоги, про цикл просвітницьких радіопередач в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» за участі фахівців системи йшлося у відділі комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації за участю Лариси Аболончикової. Крім того, студенти взяли участь у флешмобі «Я МАЮ ПРАВО!»

8

Сподіваємось, що отримані в стінах Регіонального центру знання, вміння та навички не будуть зайвими, а по закінченні вишу хтось обов´язково увіллється в дружний колектив фахівців системи БПД Херсонщини.