назад

25498470 1571230879589161 8766398213235727581 n

З метою формування правової освіченості неповнолітніх працівники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Точинська та Ярослав Лис взяли участь у проведенні з учнями бесіди-дискусії на правову тематику «Затримання: підстави, міра поведінки та права і обов’язки при затриманні». Захід відбувся у державному навчальному закладі «Кременецький професійний ліцей».

Правову бесіду організували за участі заступника директора ліцею з виховної роботи Світлани Шмулик, вчителя правознавства Артура Собчука, а також представників організації-партнера Кременецької міської бібліотеки для дорослих: завідуючої Іванни Трачук та провідного бібліотекаря Тетяна Лябіхової.

Викладач правознавства ознайомив учнів ліцею з нормами чинного законодавства України, що стосуються кримінальної відповідальності неповнолітніх. Артур Собчук довів до відома види покарань за кримінальні злочини, види злочинів та вік, з якого наступає відповідальність.

25398949 1571230889589160 1418755044811220430 n

Ярослав Лис повідомив про норми законодавства, що стосуються адміністративної та цивільно-правової відповідальності неповнолітніх. Фахівець роз’яснив присутнім які заходи адміністративного стягнення і з якого віку вони можуть бути застосовані до неповнолітніх. Також Ярослав Лис проінформував учнів ліцею про те хто, в якій формі і з якого віку несе цивільну відповідальність та відшкодовує заподіяну шкоду.

Працівник місцевого центру ознайомив ліцеїстів з їх правами та обов’язками у разі зустрічі з правоохоронцями та розповів про трудові права, пільги і гарантії щодо праці неповнолітніх, які регламентовані Кодексом законів про працю України. «Неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України». — повідомив Ярослав Лис.

25550315 1571230952922487 5598259374552571344 n

Тетяна Точинська розповіла про проведення консультування громадян у рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». «Метою проведення заходів в рамках цього проекту є формування правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту». — зазначила Тетяна Точинська.

Фахівчиня місцевого центру розповіла учням ліцею про те, з якими питаннями звертаються до місцевого центру неповнолітні та перерахувала перелік підтверджуючих документів, необхідних для отримання безоплатної вторинної правової допомоги цією категорією громадян.

Тетяна Лябіхова ознайомила ліцеїстів із діяльністю клубу правових знань «Закон і Ти», що заснований спільно міською бібліотекою для дорослих і Кременецьким професійним ліцеєм та запросила присутніх долучатися до його роботи.

Представники бібліотеки розгорнули в аудиторії ліцею виставку правової літератури, організували та провели правову вікторину. За правильні відповіді учні ліцею отримували «солодкі» призи. 

На прохання керівництва та учнів Ярослав Лис ознайомив їх із нормами Закону України від 14.05.2015 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» щодо пільг якими користуються вище перераховані категорії громадян при отриманні професійно-технічної о-віти.

Закон встановлює, що держава забезпечує підтримку для отримання професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах до їх закінчення, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. Пільги надаються для:

•осіб, визнаних учасниками бойових дій,їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, отриманого в період участі в АТО;

•дітей, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час масових акцій громадянського протесту;

•дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи.

Підтримка для отримання освіти надається у вигляді:

•повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

•пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

•соціальної стипендії;

•безкоштовного забезпечення підручниками;

•безкоштовного доступу до мережі Інтернет, системам баз даних у державних і комунальних навчальних закладах;

•безкоштовного проживання в гуртожитку;

•інших заходів, визначених Кабінетом Міністрів.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для отримання професійно-технічної та вищої освіти зазначеним категоріям громадян визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 року № 1045 «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів». Цей нормативно-правовий акт регулює виплату соціальних стипендій студентам вищих навчальних закладів.

Заступник директора ліцею із виховної роботи акцентувала увагу учнів на випадках порушення законодавства і норм поведінки, які допустили вихованці навчального закладу. Також вона подякувала працівникам місцевого центру за надання допомоги учню ліцею, вихідцю із Луганської області, в отриманні статусу внутрішньо переміщеної особи та отриманні ним передбаченими чинним законодавством соціальних виплат.

Наостанок заходу Світлана Шмулик закликала ліцеїстів дотримуватися під час навчального процесу, проживання у гуртожитку та проведення дозвілля норм чинного законодавства і правил внутрішнього трудового розпорядку.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.