назад

Учням – про юридичну відповідальність неповнолітніх

77-124 січня 2018 року у Сторожинецькій школі-інтернат для учнів старших класів головний спеціаліст Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич провела правопросвітницький семінар на тему «Правопорушення та юридична відповідальність неповнолітніх, способи захисту прав дитини».

Під час проведення тематичного семінару учнів 9-11 класів поінформовали про юридичну відповідальність неповнолітніх; про види та заходи виховного характеру, які застосовуються до неповнолітніх у разі вчинення злочину. Окрім того, фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла про можливість застосування покарання за вчинене протиправне діяння, про цивільну відповідальність за завдану майнову шкоду та накладення адміністративного стягнення у разі вчинення адміністративного проступку.

Головний спеціаліст Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич відповідала на запитання, які цікавили учнів. Про засоби профілактики правопорушень, а також про порядок виконання покарань, призначених судом, йшлося далі. Фахівець системи безоплатної правової допомоги роз’яснила школярам порядок видачі біометричних паспортів особам, які досягли 14-річного віку та нагадала про можливість офіційного працевлаштування неповнолітніх осіб.

77-2

На завершення учні дізнались, що відтепер всі діти мають право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Це пов’язано із законодавчими змінами, а саме 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Відповідно, отримати безоплатну вторинну правову допомогу відтепер можуть не лише діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти, які перебувають у складних життєвих обставинах; діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, як це було дотепер.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

До фахівців Сторожинецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а,тел.(03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).