назад

Учора команда системи надання безоплатної правової допомоги в Україні оприлюднила відкритий лист

Учора команда системи надання безоплатної правової допомоги в Україні оприлюднила відкритий лист (http://bit.ly/2qZb4j2 ) у зв’язку із продовженням спроб тиску з боку Міністерства юстиції, який от уже впродовж майже тижня чиниться з боку головних територіальних управлінь юстиції (ГТУЮ) на територіальні відділення Координаційного центру з надання правової допомоги.

Тиск спричинений публічною незгодою команди системи БПД в Україні щодо проведеного непропозорого конкурсу на посаду директора Координаційного центру та ігнорування численних обгрунтувань щодо цього, публічних заяв та звернень до Міністра юстиції з проханням відповідної реакції від команди усієї системи безоплатної правової допомоги.

Цю позицію підтримала численна кількість наших партнерів – правозахисних громадських організацій, які впродовж років допомагають нам розвивати систему, а нашим клієнтам – вирішувати проблеми у правовий спосіб, відстоюючи їхні права і свободи (див., зокрема, тут http://bit.ly/2r8FqPJ і тут http://bit.ly/2r503RE ). Це спільна щоденна робота, глибину і важливість якої ми, як партнери, розуміємо і продовжимо розвивати в майбутньому.

Разом, із тим, на превеликий жаль, сьогодні спостерігаємо, що цей тиск з боку ГТУЮ посилюється і через громадські організації в регіонах.

Так, спостерігаємо з’яву в публічному просторі листів на підтримку позиції щодо «чесності і відкритості» проведеного конкурсу, із підписами керівників таких організацій. Ідентичність формулювань таких листів – вражає. Як і ставить під сумнів щирість позиції цих організацій, до яких ставимося із глибокою повагою, або ж розуміння ними суті ситуації, що сталося, її значення для подальшого існування системи БПД в Україні. А відтак – ставить питання про маніпуляції вчинені територіальними органами юстиції, які, принагідно нагадаємо, мають повноваження щодо реєстрації громадських організацій.

Вражає також і «кількісний» підхід до «залучення» таких організацій підтримати ідею «чесності конкурсу» на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги. Адже коли “підтримку” висловлює, зокрема, Федерація волейболу Івано-Франківської області, це не може не викликати певний подив щодо розуміння суті системи надання безоплатної правової допомоги, етапів її становлення і розвитку, як і розуміння суті того, свій підпис під чим організації запропоновано поставити.

Ці факти вважаємо маніпуляцією та тиском у відповідь на широку підтримку громадськості публічного звернення команди системи надання безоплатної правової допомоги стосовно порушених базових принципів при проведенні конкурсу на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

Закликаємо шановну громадськість уникати можливих маніпуляцій зі сторони територіальних органів юстиції, пов’язаних із ситуацією навколо конкурсу на посаду директора Координаційного центру та активною позицією системи команди системи безоплатної правової допомоги у зв’язку із цим.

Міністерство юстиції України