назад
02.11.17

Ухилення від виконання батьківських обов’язків може мати наслідком позбавлення батьківських прав

BPDУ серпні 2017 року до Корюківського бюро правової допомоги звернулася громадянка К., під час зустрічі з якою було з’ясовано, що остання розлучилась з чоловіком у 2006 році. Від шлюбу вони мають малолітнього сина, який після розлучення залишився проживати з матір’ю. Колишній чоловік самоусунувся від виховання сина, не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не цікавився навчанням, має заборгованість по сплаті аліментів.

На підставі наказу Менського місцевого центру з надання БВПД від 11 серпня 2017 року інтереси громадянки К. під час вирішення даного питання представляла начальник Корюківського бюро правової допомоги Євгенія Левченко.

З огляду на вищевказані обставини, в інтересах клієнтки Євгенія Левченко зібрала необхідний пакет документі та звернулась до Корюківського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про позбавлення батька дитини батьківських прав.

Працівник бюро, мотивуючи позовні вимоги, виходила з того, що у відповідності до ч.2 ст.141 Сімейного кодексу України, розірвання шлюбу між батьками, окреме проживання їх від дитини не впливає на обсяг їхніх прав та не звільняє від обов’язків щодо дитини. Крім того, ч.2 ст.157 Сімейного кодексу України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні. Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, у випадку ухилення батьків від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини вони можуть бути позбавлені батьківських прав. Пунктом 16 Постанови ВСУ № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступ до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

У судовому засіданні було встановлено, що аліменти на утримання сина відповідач платить невчасно і не в повному обсязі. Будь-якої іншої матеріальної допомоги на утримання дитини відповідач не надає, не піклується про її фізичний і духовний розвиток, не спілкується з дитиною.

24 жовтня 2017 року рішенням Корюківського районного суду Чернігівської області позовні вимоги громадянки К. задоволено в повному обсязі, відповідача позбавлено батьківських прав відносно його малолітнього сина.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Корюківським бюро правової допомоги з 9-00 до 18-00 з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Корюківка, вул. Вокзальна, 24, тел.: (0257) 2-11-32.
Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.