назад
09.11.18

Україна, Чорногорія та Боснія і Герцеговина обмінялися досвідом щодо захисту прав ВПО

09.11.2018   montenegro (7)З 05 по 09 листопада делегація з України перебувала з навчальним візитом у Чорногорії, Боснії і Герцеговині. Мета – обмін досвідом між країнами, що вже подолали наслідки масових внутрішніх переміщень, та країнами, які нині мають велику кількість внутрішньо переміщених осіб.

У складі української делегації – заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та директор Сєвєродонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Богуш.

Під час візиту були вивчені практики забезпечення доступу до правосуддя, житла та майнових прав ВПО у Чорногорії, Боснії та Герцеговині.

«Свого часу країни Балканського регіону зіткнулися з масовою проблемою переселенців. Досвід Чорногорії, Боснії та Герцеговини є дуже корисним для інституцій та спеціалістів, що працюють у сфері захисту прав ВПО в Україні», – переконана Олена Сінчук.

09.11.2018   montenegro (2)

Боснія і Герцеговина мала одні з найбільших масштабних внутрішніх переміщень в Європі. Була прийнята стратегія, спрямована на вирішення питань, пов’язаних з ВПО.

«Те, що здається зараз неможливим, згодом буде здаватися цілком досяжним. 23 роки Міністерство юстиції у співпраці з неурядовими організаціями надає всебічну допомогу ВПО. Досвід Боснії і Герцеговини у світовому масштабі заслуговує на увагу інших країн та є величезним. Найбільш успішною фазою в моїй роботі на посаді Міністра юстиції вважаю співпрацю з радою Європи та УВКБ ООН, впровадження спільних проектів та повну довіру між державними органами та неурядовими організаціями та їх підтримку державного сектору», – сказав Міністр юстиції Уряду Федерації Боснії і Герцеговини Маріо Ненадич.

09.11.2018   montenegro (5)

09.11.2018   montenegro (9)

За даними Міністерства соціальної політики в Україні взято на облік понад 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, які внаслідок окупації та бойових дій на сході України вимушені були переселитися з Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Олена Сінчук розповіла про діяльність Координаційного центру з надання правової допомоги – державної інституції, на яку покладено повноваження щодо забезпечення повноважень Міністерства юстиції України у сфері управління системою БПД.

09.11.2018   montenegro (6)

Так, з початку цього року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося понад 10 тис. ВПО. Працівники центрів, починаючи з жовтня минулого року, здійснили понад 380 виїздів до гуманітарно-логістичних центрів, що розташовані в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду Донецької та Луганської областей. Під час таких виїздів майже 5,5 тис. осіб отримали правову допомогу.

Обмін досвідом щодо захисту прав ВПО відбувся в межах проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», який є частиною Плану дій Ради Європи для України 2018 – 2021 рр. Проект Ради Європи «Внутрішні переміщення в Україні: пошук рішень» спрямований на покращення існуючої системи захисту та механізмів для ВПО відповідно до європейських та низки інших міжнародних стандартів.

09.11.2018   montenegro (1)


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube