назад
17.09.15

«Україна серйозно просунулася в процесі комплексного реформування системи правової допомоги» – П’єтро Сардаро

11845234 837970369656035 164798200874811614 oНа думку радника з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро, «безоплатна правова допомога є основою системи правосуддя». Про це учора він заявив під час проведення круглого столу «Безоплатна правова допомога – на захисті прав громадян», що пройшов у Полтаві.

«Безоплатна правова допомога є однією з фундаментальних основ системи правосуддя, і організація, яку я представляю, надає цій системі великого значення. Тому дозвольте мені коротко розповісти про цю організацію: Європейську консультативну місію в Україні (ЄКМУ)» – зазначив П’єтро Сардаро. З його слів, Місія була започаткована рік тому, в 2014 році, в рамках Спільної політики безпеки та оборони Європейського Союзу, у відповідь на звернення України. Початковий мандат місії триватиме протягом двох років. Він повідомив, що ЄКМУ є невійськовою громадською місією, мета якої полягає у підтримці української влади в її прагненні розбудови сильного та стабільного сектора «громадянської безпеки».

«Я повинен пояснити, що під «сектором громадянської безпеки» ми маємо на увазі широку концепцію, що включає не тільки правоохоронні та розвідувальні органи, що займаються громадською безпекою в широкому розумінні цього поняття (поліція, прикордонна служба, Національна гвардія, Пенітенціарна служба і Служба безпеки), але також і судову систему, прокуратуру, а також всі установи та організації громадянського суспільства, які відіграють активну роль у питаннях верховенства права, до яких, безумовно, відносяться і центри з надання безоплатної правової допомоги» – уточнив він.

На думку радника з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, «безоплатна правова допомога є основою системи правосуддя».

«Справедливе правосуддя може залишатися просто гарними словами, теоретичною концепцією, якщо не буде по-справжньому доступним для людей. Тільки будучи доступним, справедливе правосуддя може стати ефективним і реальним. А для того, щоб справедливе правосуддя було доступними на практиці – повинна існувати надійна система безоплатної правової допомоги: для тих, хто не може дозволити собі витрати на судочинство, для всіх вразливих категорій осіб. І Україна серйозно просунулася в процесі комплексного реформування системи правової допомоги. Адже цей процес, як ми знаємо, нещодавно перейшов на новий рівень зі створенням 1 липня 2015 року мережі зі 100 місцевих центрів [місцеві центри з надання БВПД] і початком надання правових послуг в цивільних та адміністративних справах. Ця мережа є основою системи правової допомоги в Україні» – резюмував П’єтро Сардаро.

Нагадаємо, що під час круглого столу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Полтавською обласною державною адміністрацією, Полтавською обласною радою та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Мета такого кроку – поглиблення співпраці між системою безоплатної правової допомоги, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на Полтавщині. Основними ж завданнями партнерської співпраці є забезпечення розвитку системи надання правової допомоги та створення рівних можливостей доступу осіб до правосуддя через надання безоплатної вторинної правової допомоги.

1-650 ubzUAWFVND

«Центри потребують підтримки і тісної співпраці з іншими державними органами та установами, а також з інститутами громадянського суспільства. Тому підписання сьогоднішнього Меморандуму є дуже важливим, – прокоментував підписання П’єтро Сардаро. – Це важливо тому, що це крок у правильному напрямку: у напрямку підвищення ефективності системи безоплатної правової допомоги за рахунок поліпшення координації та співпраці. Я вірю і сподіваюся, що інші меморандуми про співпрацю будуть підписані з представниками громадянського суспільства, а також, що більш важливо, з правоохоронними органами та прокуратурою».

Участь у круглому столі, нагадлаємо, взяли директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олег Пругло, заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Микійчук,  начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Тамара Воротінцева, голова дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області Вікторія Пономаренко, голова Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації Володимир Голуб, радник з питань реформування судових та правоохоронних органів Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні П’єтро Сардаро, адвокати, представники правоохоронних органів, директори місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter