назад

Унікальні лекції для журналістів відбулись у Чернівцях

213-1Дізнатись розмір заробітної плати чиновників, міських голів, депутатів, які працюють в Україні, безкоштовно може кожен охочий. Таке право гарантує Закон України «Про доступ до публічної інформації». Як, власне, ще величезну кількість можливостей. Чимало охочих може отримувати таку інформацію лишень із цікавості, а от для журналістів – це робота (нерідко складна і часом супроводжується спротивом розпорядників інформацією). Як журналісту захистити себе у такому випадку? Де межа дозволеного і недозволеного як для представників ЗМІ, так і для розпорядників інформацією? Які офіційні документи захищають права журналістів і як діяти якщо їх права все ж порушують? Про все це йшлося під час тренінгу «Унікальні лекції для журналістів».

«Історія свободи – це історія спротиву» – з таким надписом на одязі й такою життєвою позицією, а ще величезним досвідом на тренінг завітала відома медіа-експерт Надія Вірна. Вона розповіла, що не достатньо знати законодавство, яке гарантує права журналістам. Свої права потрібно відстоювати і не дозволяти ніколи їх обмежувати. «Доступ до публічної інформації – важливе право громадян. Ми маємо ним користуватись, щоб знати, як і що робить влада, як вона виконує те, що ми їй як виборці доручили», – розповіла медіа-експерт.

213-2

Унікальний формат проведення заходу – формат «живої книги» – дозволив учасникам заходу отримати відповіді на запитання, які їх цікавили. Опісля своїм досвідом поділились одразу кілька експертів:
• учасник АТО, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк розповів, де і як можна отримати безоплатну правову допомогу;
• адвокати Владислав Шаблій та Лілія Палікиржа надали консультації представникам ЗМІ як щодо їхньої професійної діяльності, так і щодо особистих питань;
• психолог Оксана Мудра розповіла про принципи спілкування із конфліктними людьми;
• медик-рятувальник організувала практичні заняття з надання першої медичної допомоги.

213-3

«Журналістам доводиться працювати на мітингах та демонстраціях. Їм доводиться працювати із чиновниками, які часто не хочуть ділитись інформацією. Представники засобів масової інформації виконують свої професійні обов’язки, а натомість – їх ображають, їм погрожують, чинять тиск на родини, псують їхнє майно. У таких ситуаціях навички «самозахисту» життєво необхідні. Цей формат тренінгу, де тебе навчають і як першу медичну допомогу надавати, і як свої права відстояти – цікавий і виправданий, – поділилась враженням експерт із медіаграмотності, досвідчений журналіст, прес-секретар «Чернівціводоканалу» Надія Величко. – Захід «Унікальні лекції для журналістів», які організував Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області, став помічником і для журналістів – початківців, і для професіоналів. Головна відмінність цього заходу від лекційних навчань – спілкування. Учасники заходи ставили запитання, які їх цікавили, а фахівці давали ґрунтовні відповіді. Дуже бажано, щоб такі заходи для проводились неодноразово».

213-4

«Лекції не просто унікальні, а й універсальні. Робота журналіста потребує навчання нон-стоп, бо доводиться бути обізнаним чи не в усіх сферах життєдіяльності. Тож консультації досвідчених журналістів та професійних юристів, медиків, громадських діячів дійсно потрібні. Такі зустрічі необхідні для обміну досвідом й задля натхнення. Колеги по перу своїм прикладом доводять, що неможливе – можливе: коли добре знаєш свої права, на чиїй стороні закон і як відстояти свою правоту. Дякую організаторам за дійство. Особисто для мене дуже цінний захід», – поділилась враженнями журналіст газети «Чернівці» Антоніна Бабчук.

213-5

«Мені сподобався формат унікальних лекцій, робота в групах. Найбільше почерпнула нової інформації під час спілкування із юристами. Я отримала відповіді на запитання, які мені цікавили. Хочеться, щоб на такі заходи запрошували ще», – розповіла журналіст телеканалу «ТВА» Євгенія Губнілова.

213-6

А от телевізійники під час заходу не лише здобували нові знання, а й одночасно працювали. Завдяки цьому про унікальні лекції для журналістів дізнається величезна кількість глядачів міської телерадіокомпанії «Чернівці».

«Дякуємо нашим партнерам, співорганізаторам, адже формат таких лекцій – цікавий, але потребує багатьох зусиль, щоб втілити заплановане. Найперше, щира подяка матері учасника АТО Ярославі Заліско. Вона очолює громадську організацію «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців. Ще один співорганізатор заходу – Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка. Особливо щира подяка завідувачу відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Галині Добровольській».

213-7

Її працівники допомагають у всіх організаційних питаннях щодо заходу», – висловив подяку співорганзаторам заходу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

«Дякуємо! Наші першокурсники захоплені спікерами та організацією. Ви молодці», – написала такий відгук у соціальній мережі «Facebook» завідувач кафедри журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Любов Василик.

Захід завершився спільною молитвою за Україну.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).