назад

Урок правопросвітництва на тему «Про відновне правосуддя. Права та обов’язки неповнолітніх»

У ліцеї №3 Івано-Франківсько міської ради для здобувачів освіти 9-тих класів 5 жовтня  керівництво Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області провело правопросвітницький захід на тему «Про відновне правосуддя. Права та обов’язки неповнолітніх».

Зі вступним словом до учнів звернувся заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук. Він ознайомив слухачів  зі системою БПД як в Україні, так і на Прикарпатті, яка діє вже 10 років. Фахівець наголосив на важливості розуміння поняття «юридична відповідальність», які її види, які порушення нестимуть особисто неповнолітні. Окрім того, Володимир Ковальчук розказав про проект «Волонтер БПД» і зазначив: «Особи віком від 14 до 18 років здійснюють волонтерську діяльність за згодою законних представників».

 

Метою даного заходу було сприяти підвищенню інтересу учнів до правознавства, формуванню в них правосвідомості та популяризувати основні документи із прав дитини.

 

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Мирослава Аннюк розказала дітям про про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину» на базі системи надання безоплатної правової допомоги, який проводиться в Івано-Франківській області, в частині забезпечення залучення учасників «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину», їх ресоціалізацію та запобігання повторним злочинам (корекційні та навчальні програми, послуги, гуртки, проекти). Вона зауважила, що проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги. Фахівець системи БПД продемострувала інформаційні відеоролики, які висвітлювали тематику заходу.

 

У заході також взяли участь начальник відділу служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації Марія Євчук, інспектор сектору ювенальної превенції Івано-Франківського районного управління ГУНП в області капітаном поліції Руслана Предчук, соціальний психолог Ліцею №3 Тетяна Павлик та вчителі закладу.

 

На завершення заходу діти отримали буклети «Твої права – твій надійний захист», «Безоплатна правова допомога», зачки системи БПД.