назад

36514798414111Повноцінне усвідомлення прав людини та необхідності захисту цих прав відбувається ще за шкільною партою. Кожній дитині вчасно потрібно роз’яснити, що крім прав вона має ще і обов’язки, які повинна сумлінно виконувати, а за невиконання обов’язків або за порушення прав інших людей кожен повинен нести відповідальність. Адже як стверджується у відомому латинському вислові: бережи порядок, і порядок збереже тебе.

З метою підвищення правової освіченості та правової свідомості учнів Козівської гімназії ім. В. Герети в рамках Всеукраїнського тижня права керівником Козівського бюро правової допомоги Ганною  Луцишин спільно з начальником Козівського районного сектору філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області Юлією Заяць 11 грудня 2018 року проведено урок правових знань.

Школярам розповіли про їх невід’ємні права та механізми їх захисту. Так було роз’яснено, що крім тих прав, які є в них від народження (право на життя, право на ім’я, право на сім’ю та інші) після досягнення 14 років дитина має право самостійно звертатись до суду за захистом своїх інтересів і прав; подавати позов про позбавлення батьків батьківських прав, якщо вони порушують права дитини та знущаються над нею; звертатися до суду про скасування усиновлення та визнання його недійсним; самостійно визначати своє місце проживання з одним з батьків; самостійно розпоряджатися своїм заробітком; самостійно укладати договір банківського вкладу та розпоряджатися коштами на рахунку; займатися творчою діяльністю.

Учні гімназії також дізналися, що цього року відзначається 70-а річниця Загальної декларації прав людини – міжнародного документу, відповідно до якого уряди держав взяли зобов’язання на себе і на своїх людей здійснювати прогресивні заходи, щоб забезпечити загальне та ефективне визнання і дотримання невід’ємних прав людини.

Крім того школярам роз’яснили про неприпустимість агресивної і вкрай неприємної свідомої поведінки однієї дитини або групи дітей стосовно іншої дитини, що супроводжується фізичним і психологічним тиском (булінг). Якщо до дитини застосовується насильство у будь-якій формі, чи у школі чи вдома, то вона повинна звернутися за допомогою до дорослих, до батьків чи вчителів, або безпосередньо до органів поліції, центрів надання безоплатної правової допомоги, центрів соціальних служб.

Для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

м. Бережани, вул. Банкова, 6;

смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.