назад

29177542 1655133961198852 3749188531633782784 n

З метою запобігання вчинення насильства в сім’ї керівник Підволочиського бюро правової допомоги Андріана Левак  спільно з завідувачем сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей Підволочиської районної державної адміністрації Іриною Колосівською та старшим сержантом Підволочиського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області Володимиром Пекальським провели урок правових знань в Скориківській ЗОШ І-ІІІ ступенів для учнів старших класів.

Разом зі школярами обговорили актуальну тему щодо виявлення та протидії домашньому насильству. Учнів ознайомили із Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та іншими нормативно-правовоми актами, дія яких спрямована на попередження, уникнення та виявлення насильства в сім’ї.

ВАЖЛИВО

Домашнє насильство визначається як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Є декілька видів насильства в сім’ї: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Жертвою насильства є член сім’ї, який постраждав від фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства з боку іншого члена сім’ї.

Спеціалісти сповістили учням перелік органів та установ, на які згідно з новелами у законодавстві покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству:

1) служби у справах дітей;

2) уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;

3) органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;

4) органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я;

5) центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги;

6) суди;

7) прокуратура;

8) уповноважені органи з питань пробації.

Фахівець бюро також наголосила на номері телефону національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером 386.

Наприкінці уроку керівник бюро ознайомила учнів з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та звернула увагу, що Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» внесено зміни щодо суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, зазначених у статті 14 Закону, зокрема: діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту та особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Звернутись до Підволочиського бюро правової допомоги можна за адресою: смт. Підволочиськ, вул. Д.Галицького, 80 (І поверх), тел.-факс. (03543) 2-10-19.

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги в Україні: 0 800 213 103 .