назад

Уроки «Я маю право!» проводять фахівці БПД та юстиції для школярів краю

urok 5    З початку нового навчального року, з метою формування у дітей навичок та вмінь відстоювати і захищати свої права, фахівці системи безоплатної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції на Закарпатті проводять тематичні уроки «Я маю право!» для школярів загальноосвітніх шкіл краю.

   Зокрема, 5 вересня фахівці ГТУЮ у Закарпатській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели правовий урок для для учнів Ужгородської загальноосвітньої школи № 6 ім. В.С. Гренджі-Донського. Працівник ГТУЮ Леся Тимчук ознайомила школярів із основними тезами Конвенції ООН з прав дитини, ратифікованою нашою державою, та найголовніші права, гарантовані дітям. Увагу школярів також було зосереджено на проблемі булінгу в Україні та запропоновано перегляд відеоролику на цю тему.

urok  1
    Про право на безоплатну правову допомогу учням розповіла начальник відділу комунікації Регіонального центру Оксана Дудаш, яка наголосила, що згідно зі змінами до Закону «Про безоплатну правову допомогу», з січня 2018 року право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування тощо, але й усі діти. Також фахівець надала школярам буклети «Твої права – твій надійний захист».
Окрім того, фахівці розповсюдили серед учнівської молоді й буклети «Як протидіяти домашньому насильству» та «Зупинимо булінг разом».
    Цього ж дня правопросвітницький захід в Ужгородській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 12 провели працівники Ужгородського місцевого центру з надання БВПД та ГТУЮ у Закарпатській області. Фахівець Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Кльофа розповів учням 8-го класу про їхні права, гарантовані державою, механізми їх реалізації, систему безоплатної правової допомоги та роздав інформаційні буклети про права дитини, систему БПД та буклети, видані в рамках реалізації Всеукраїнського проекту міністерства юстиції України «Я маю право!», про протидію домашньому насильству. Фахівець зазначив, що права людини є надбанням кожного і їхнє дотримання відносно інших є запорукою їхньої ефективності. Також спеціаліст надав відповіді на численні питання та роз’яснив певні моменти настання відповідальності за конкретні діяння, приклади яких наводили школярі.
    6 вересня тематичні уроки «Я маю право!» фахівці Хустського місцевого центру та районних відділів ГТУЮ в Закарпатській області провели в спеціалізованій школі І –ІІІ ступенів № 6 у м.Хуст. Заступник начальника відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Мирослава Скляр розповіла учням про те, які права гарантуються кожному, як їх реалізувати та захистити у разі порушення. 

urok 4

  Помітно пожвавила зустріч тема булінгу, яка останнім часом набула неабиякого розголосу. Учні брали активну участь в обговоренні і висловлювали свої думки, як діяти у разі, якщо ти став свідком чи жертвою цькування однолітків та куди звертатись по допомогу.
    Упродовж усіх заходів фахівці знайомили присутніх із реалізаціє Всеукраїнського проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!», інформаційними відеороликами, спрямованими на захист прав дітей, серед яких: #СтопБулінг та #ЧужихДітейНеБуває.