назад
03.03.18

Успішна практика адвокатів Білоцерківського місцевого центру

    До Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються клієнти з питань спадкування майна. Це інколи досить заплутані та неординарні випадки, оскільки спадкування тісно пов’язане із сімейними відносинами, відносинами між людьми сторонніми, які один одному стали ближчі за рідних, що тягне за собою ряд правових питань та проблем.
    Так, до Центру звернувся громадянин Н., який проживав однією сім’єю з громадянином Б., що був цивільним чоловіком його бабусі, тобто не доводився громадянину Н. рідним дідусем. Після смерті бабусі, громадянин Н. постійно проживав з громадянином Б., оскільки дітей у останнього не було і доглядати літнього чоловіка не було кому. Громадянин Б. тяжко хворів і не міг обходитись без сторонньої допомоги.

    Після смерті громадянина Б. відкрилась спадщина, зокрема на земельну ділянку на території Кагарлицького району. Оскільки громадянин Б. заповіту не складав, то всі його права і обов’язки переходять до спадкоємців за законом які, як виявилось, є і бажають успадкувати майно померлого, хоча за життя не цікавились ним та його потребами взагалі. У свою чергу, Громадянин Н. має право спадкування за законом як особа, яка проживала зі спадкодавцем однією сім’єю не менше ніж п’ять років. Нотаріус відмовив громадянину Н. у оформленні спадщини за законом без встановлення факту проживання однією сім’єю в судовому порядку.
    Центром прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення адвокату Рябоклячу Костянтину Олексійовичу. Отримавши доручення, адвокат зустрівся з клієнтом, роз’яснив його права, ознайомився з документами, склав позовну заяву, яку подав до Кагарлицького районного суду Київської області.
Рішенням зазначеного суду по справі № 368/1392/17 позов громадянина Н. задоволено повністю, встановлено факт спільного проживання з громадянином Б. Таким чином, громадянин Н. може успадкувати майно померлого.