назад
20.04.18

УСПІШНА ПРАКТИКА АДВОКАТІВ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МІСЦЕВОГО ЦЕНТРУ

    До Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Ц., яка була позбавлена батьківських прав судом першої інстанції та бажала оскаржити рішення суду в апеляційному порядку.
    Згідно із рішенням від 27.06.2017 про негайне відібрання малолітньої дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах та її влаштування виконавчий комітет Білоцерківської міської ради вирішив за доцільне відібрати малолітню дитину у громадянки Ц. та позбавити її батьківських прав на підставі висновку комісії.

    Громадянка Ц. стверджувала, що її незаконно позбавили батьківських прав та відібрали дитину з метою подальшою усиновлення чужими людьми. На час звернення дитина перебувала у Спеціалізованому обласному будинку дитини у м. Біла Церква. Громадянка Ц., постійно відвідує дитину, що завдає їй та дитині неабияких моральних страждань.
    Після звернення громадянки центром прийнято рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення адвокату Собчук Ніні Федотівні.
    Остання зустрілася із клієнткою, роз’яснила її права, повністю розібралася по суті питання, зібрала необхідну доказову базу та склала апеляційну скаргу.
    Так, службою у справах дітей не доведено, що громадянка Ц. систематично ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Вона не перебуває на обліку з приводу зловживання алкогольними напоями. Висновки зроблені службою у справах дітей на підставі разового відвідування та обстеження умов проживання та здебільшого ґрунтуються на «попередніх помилках» жінки. Проте, служба у справах дітей, не проводила профілактичних заходів з нею, сім’ї допомога та підтримка не надавались.
    Натомість, громадянка Ц. характеризується позитивно, скарг від сусідів на неї не надходило. Із моменту відібрання дитини мати постійно її відвідує та цікавиться життям дитини.
На підставі вищезазначеного суд дійшов висновку, що громадянка Ц. не може бути позбавлена батьківських прав.
    20.03.2018 Апеляційний суд Київської області апеляційну скаргу громадянки Ц. задовольнив, рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області скасував та прийняв постанову – у задоволенні позову Служби у справах дітей Білоцерківської міської ради в інтересах малолітньої дитини до громадянки Ц. про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів відмовити.
    Апеляційний суд своє рішення мотивував тим, що Служба у справах дітей Білоцерківської міської ради не довела обставин, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог, натомість громадянці Ц. та адвокату вдалося довести свою позицію та підтвердити це фактами.