назад
27.04.17

Успішна практика Білоцерківського місцевого центру

    ПРАВО на ПЕРЕРАХУНОК раніше призначеного розміру ПЕНСІЇ у зв’язку з підвищенням посадового окладу гр. Н. допоміг захистити адвокат Біленчук С., який діяв за дорученням Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    На сьогодні набирає обертів позитивна судова практика за позовами непрацюючих державних службовців у справах щодо визнання неправомірних дій органів Пенсійного фонду та зобов’язання вчинити дії щодо перерахунку розміру пенсії, обрахованого за нормами Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, у зв’язку з підвищенням з 01.12.2015 року посадових окладів працюючим державним службовцям відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів».

     Так, до Центру звернулася Гр. Н. та пояснила, що працювала в Головному управлінні статистики у Київській області на посаді заступника начальника відділу. З 18 грудня 2002 року вийшла на пенсію державного службовця відповідно до Закону України «Про державну службу», при стажі роботи на державній службі 14 років. Перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України та отримує пенсію за віком відповідно до закону в розмірі 84 % від заробітної плати. 20 січня 2017 року вона отримала довідку ГУС у Київській області про підвищення заробітної плати заступника начальника відділу управління статистики у Київській області , яка становить – 3429 грн.
    Проте, орган Пенсійного фонду відмовив клієнтці в перерахунку пенсії держслужбовця, мотивуючи відсутністю правових підстав для цього.
    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» з 1 грудня 2015 року підвищено на 25 відсотків посадові оклади державних службовців.
    У зв’язку з цим пенсіонери, пенсії яким призначені згідно з вимогами Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ, почали звертатись до органів Пенсійного фонду із заявами та довідками про перерахунок раніше призначеного розміру пенсії. Проте органи Пенсійного фонду в перерахунку раніше призначеного розміру пенсії відмовляють та мотивують свою відмову тим, що відповідно до пункту 5 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 № 213, передбачено, що у разі неприйняття до 1 червня 2015 року закону щодо призначення всіх пенсій, у тому числі спеціальних, на загальних підставах з 1 червня 2015 року скасовуються норми щодо пенсійного забезпечення осіб, яким пенсії, призначаються відповідно до Закону України «Про державну службу».
    Отже, з 1 червня 2015 року пенсії в порядку та на умовах, визначених вищезазначеним законом, не призначаються, раніше призначені пенсії не перераховуються.
    Разом з тим, відповідно до статті 37-1 Закону України «Про державну службу» від 16.12.1993 № 3723-ХІІ в редакції, що діяла до внесення змін Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII (набули чинності з 01.01.2015) передбачалось, що у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв’язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця, за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій. Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.
    Також, враховуючи положення пункту 4 Порядку обчислення заробітної плати для перерахунку пенсії державного службовця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 № 865, що діяли до змін внесених постановою Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 № 1013, передбачалось, у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, відповідно до рішень Кабінету Міністрів України, заробітна плата для перерахунку пенсії визначалась виходячи із заробітної плати працюючих державних службовців за тими ж посадами.
    Пунктом 5 Порядку обчислення заробітної плати для перерахунку пенсії державного службовця було встановлено, що перерахунок пенсій провадився з місяця підвищення розміру заробітної плати працюючого державного службовця на підставі поданої заяви та довідок, виданих державними органами за останнім місцем роботи. Форма довідки про заробітну плату, що подається для призначення пенсії державним службовцям, затверджується правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Міністерством соціальної політики.
    В свою чергу, постановою Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 №1013 до Постанови № 865 внесено зміни, які застосовуються з 01.12.2015, а саме: виключено пункт 4, а пункт 5 викладено в новій редакції: «Форма довідки про заробітну плату, що подається для призначення пенсії державним службовцям, затверджується правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Міністерством соціальної політики».
    Враховуючи вищевикладене та положення Конституції України, яка гарантує конституційні права і свободи громадянина, пенсіонери, пенсії яким призначалися до 01.01.2015 року в редакції Закону України «Про державну службу», тобто в редакції, що діяла до змін Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII, мають право на перерахунок раніше призначеного розміру пенсії у зв’язку з підвищенням з 01.12.2015 року на 25 відсотків посадових окладів державних службовців.
    Право на перерахунок пенсії пенсіонери зможуть відстояти в судовому порядку та на підставі судового рішення зобов’язати орган Пенсійного фонду перерахувати раніше призначений розмір пенсії.