назад
03.02.17

Успішна практика фахівців місцевих центрів: суд визнав право власності особи на кооперативну квартиру

pravo vlasnosti     Начальник відділу представництва Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Петрунькова допомогла малозабезпеченій особі у судовому порядку довести право власності на кооперативну квартиру.

     Право власності — це сукупність правових норм, які регулюють відносини, пов’язані з володінням, користуванням і розпорядженням власником належним йому майном на свій розсуд і у своїх інтересах, усуненням усіх третіх осіб від протиправного втручання у сферу його володіння цим майном, а також обов’язки власника не порушувати прав та законних інтересів інших осіб.

     Відповідно до Закону України «Про кооперацію» кооператив – це юридична особа, створена фізичними і/або юридичними особами, які добровільно об’єдналися на основі членства для ведення спільної господарської чи іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

     Метою створення житлово-будівельного кооперативу є будівництво житлового будинку та забезпечення членів кооперативу та їхніх сімей житлом у ньому. Діють кооперативи на підставі статуту, який підлягає реєстрації в місцевому виконкомі. Член кооперативу робить вступний внесок, а в подальшому оплачує ще й пайові внески в розмірі, визначеному статутом. За це він отримує в безкоштовне користування квартиру для проживання разом з родиною. При цьому сам будинок з усіма прибудовами і прибудинковою територією буде власністю кооперативу.

     Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» право власності на нерухомість підлягає обов’язковій державній реєстрації і виникає з моменту такої реєстрації. 

     Водночас, відповідно до раніше чинного Закону України «Про власність», право власності члена житлового кооперативу на квартиру виникало з моменту виплати паю і не вимагало реєстрації, що і вводить багатьох в оману. Проте навіть у випадку, якщо пай був виплачений тоді, коли реєстрація прав на нерухомість не була обов’язковою, на теперішній час без державної реєстрації власник не зможе розпорядитися своїм житлом: продати, подарувати, передати в управління або іпотеку. Проблеми можуть виникнути і при оформленні спадщини на незареєстровану квартиру в житлово-будівельному кооперативі.

     Саме з такою проблемою зіткнувся чоловік, який звернувся за допомогою до Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання БВПД.

     Повну сплату пайового внеску клієнт здійснив ще у 1991 році, але не оформив документи належним чином. Оскільки кооператив, в якому він придбав квартиру, уже ліквідовано і є тільки балансоутримувач, надати необхідні для реєстрації документи чоловік не мав можливості. Єдиним можливим варіантом визнання права власності стало звернення до суду.

     Для надання клієнтові правової допомоги наказом № 214 від 21.11.2016 року було призначено начальника відділу представництва Тетяну Петрунькову (довіреність №19 від 28.11.2016 року), яка підготувала позов про визнання права власності на кооперативну квартиру.

     Згідно зі ст. 15 Закону Ураїни «Про власність», який діяв на час виплати пайових внесків за квартиру, член житлового, житлово-будівельного кооперативу, який повністю вніс свій пайовий внесок за квартиру, надану йому у користування, набуває права власності на це майно. Тобто момент погашення ним пайових внесків є водночас і моментом виникнення у цієї особи права власності. Виникнення права власності на будинок, споруди та нерухоме майно не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності Цивільним кодексом України від 2003 року та Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 2004 року.

     Тетяна Петрунькова допомогла чоловікові зібрати усі необхідні докази та навела низку переконливих аргументів на користь позиції свого клієнта, відтак 27 січня 2017 року Кам’янець-Подільський міськрайонний суд задовольнив позов, визнавши право власності позивача на кооперативну квартиру. 

*   *   *

     Нагадуємо, що роз’яснення законодавства і консультації з правових питань можуть безкоштовно отримати усі, хто звернеться до місцевих центрів з надання БВПД або у бюро правової допомоги, незалежно від статків та соціального статусу.

    Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.