назад

Успішна практика в роботі адвокатів

231215В рамках виконання плану моніторингу дотримання адвокатами стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі 23 грудня 2015 року здійснено спостереження за роботою адвокатів у судовому засіданні. Так, в рамках кримінального провадження № 12015270000000055 від 28.01.2015 року адвокатам Павлу Бондаренку, Ганні Козіновій, Ользі Кручек та Миколі Росомасі були видані доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які обвинувачуються у вчиненні особливо тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 307 КК України.

23 грудня 2015 року в ході підготовчого судового засідання в Чернігівському районному суді Чернігівської області адвокат Микола Росомаха в інтересах свого підзахисного звернувся до суду з клопотанням про повернення обвинувального акту прокурору, оскільки він не відповідає вимогам п. 5 ст. 291 КПК України. Зокрема, захисник виділив ряд порушень, наявних у обвинувальному акті: відсутність інформації про місце проживання та дати народження обвинувачених, відсутність правової кваліфікації окремих епізодів злочинної діяльності з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, посилання в обвинувальному акті на висновки експертів, складення реєстру матеріалів досудового розслідування з порушенням вимог ст. 109 КПК України, відсутність в реєстрі матеріалів досудового розслідування відомостей про стадію завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів сторонами кримінального провадження тощо.
Підтримавши позицію адвоката Миколи Росомахи, адвокат Павло Бондаренко додатково зауважив про порушення права на захист його підзахисного на досудовому розслідуванні та, за наявності необхідності, не забезпечення участі перекладача у даному кримінальному провадженні.
Заслухавши позицію захисників, прокурора, який вважав клопотання необґрунтованим, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення обвинувального акту. Так, погодившись із думками адвокатів Миколи Росомахи та Павла Бондаренка, враховуючи правові позиції Європейського суду з прав людини (п. 48 рішення ЄСПЛ від 28 листопада 1978 року у справі «Лудіке, Белкасем і Коч проти ФРН», п. 74 рішення ЄСПЛ від 19 грудня 1989 року у справі «Камазінскі проти Австрії», пункти 33 і 36 рішення від 30 рішення ЄСПЛ від 30 травня 1980 року по справі «Артіко проти Італії»), положення Європейської конвенції з прав людини суд вважав за необхідне задовольнити клопотання захисника Миколи Росомахи. Відповідно до ухвали Чернігівського районного суду Чернігівської області від 23 грудня 2015 року обвинувальний акт повернуто на доопрацювання прокурору.