назад
26.03.19

Успішна реалізація другого етапу проекту «Школи правової освіти населення» на Сумщині

Sum 190322 01 2Протягом січня-лютого 2019 року Сумським місцевим центром з надання БВПД спільно з партнерами  ГО «Сумське громадське коло» проведено перший етап роботи «Школи правової освіти». Нагадаємо, цей проект є одним із напрямків реалізації правопросвітництва в регіоні й передбачений обласною Програмою правової освіти населення Сумської області на 2017-2020 роки. 

У межах першого етапу були проведені семінари на базі Сумської, Путивльської, Білопільської та Краснопільської районних рад для представників органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та за участі голів сільських та селищних рад вказаних районів.

Другий етап «Школи правової освіти» проведено на базі Сумського місцевого центру з надання БВПД у форматі круглого столу.

На захід були запрошені представники державних установ/організацій, суб’єктів підприємництва усіх форм власності, правозахисники, журналісти, громадські організації та всі небайдужі громадяни з активною громадською позицією Сумського, Білопільського, Путивльського та Краснопільського районів та міста Суми.

Sum 190322 02 2

Завданням першого етапу проекту було визначення правових потреб населення з метою найефективнішої взаємодії в даному напрямку роботи зараз, у період активного впровадження державних реформ.

Метою другого етапу було саме обговорення найбільш проблемних питань із залучення спеціалістів відповідних галузей, представників організацій та громадськості, які безпосередньо залучені до впровадження реформ.

«Найбільше питань виникає завжди в процесі роботи, у процесі реалізації того чи іншого проекту, і це стосується будь-якої сфери діяльності. Тож, спеціалістами нашого центру, разом з партнерами, була проведена велика робота та визначені напрямки, що потребують найбільш активної правопросвітницької діяльності саме зараз, у період державних реформувань», – зазначила директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

Sum 190322 04 2

Присутні звертали увагу на основні проблеми регіону та обговорювали шляхи їхнього вирішення, користуючись саме можливостями, що отримуються в процесі децентралізації.

Sum 190322 013 2

Так, представники громадських організацій Сергій Саєнко, Тетяна Пікуза та Анатолій Басанець говорили про проблеми скорочення чисельності населення та причини цього явища, звертали увагу присутніх на необхідності активного залучення саме молоді до вирішення таких проблем, користуючись тими можливостями, що відкриваються в процесі глибоких державних реформувань. На сьогодні саме активна позиція молоді та готовність брати на себе зобов’язання і є тим напрямком, що спроможний ефективно для суспільства реалізувати потенціал, закладений у держаних реформах.

Sum 190322 08 2

Про особливості та можливості децентралізації, про незворотність процесів об’єднання територіальних громад та успіхи тих, хто вже пройшов цей шлях і починає активно використовувати наявні та отримувати і залучати виділені державою ресурси, говорила викладач Сумського державного університету Анна Борисова.

Sum 190322 012 2

Учасники заходу здебільшого вирішення багатьох питань пов’язували із посиленням ролі громадських організацій та активністю самих громад.

Під час заходу обговорено багато ідей, запропоновано різні погляди і підходи до вирішення різного роду питань та головне – закладено принципи подальшої співпраці у межах правопросвітництва з метою підвищення розуміння громадянами основ процесів державних реформувань та підвищення ефективності їхнього впровадження.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.