назад
15.02.18

Успішна справа адвоката Ольги Смирнової

Logo 270Особа обвинувачувалася у тому, що в грудні 2016 року за попередньою змовою з іншою особою у неї виник спільний злочинний умисел на відкрите викрадення майнаРеалізуючи свій спільний злочинний умисел, діючи з корисливою метою особистого незаконного збагачення за рахунок чужого майна, тобто з корисливого мотиву, діючи повторно, передбачаючи та бажаючи настання суспільно небезпечних наслідків у виді спричинення потерпілому матеріальної шкоди,

тобто з прямим умислом діючи відкрито як для потерпілого так і для оточуючих, Особа згідно з попередньою змовою з іншою Особою зупинив потерпілого та бажаючи шляхом обману отримати доступ до майна останнього розпочав розмову, у результаті якої обманом отримав грошові кошти та інше майно потерпілого. Після чого зник з місця вчинення злочину та розпорядився майном на власний розсуд, чим спричинив потерпілому матеріальні збитки.

Слідством дане діяння кваліфіковане за частиною 2 статті 186 КК України – грабіж (поєднаний з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоровя потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинення повторно, або  за попередньою змовою групою осіб).

Адвокат Смирнова Ольга Леонідівна детально ознайомившись с матеріалами кримінального провадження та узгодивши свою правову позицію з підзахисним не погодилася з такою кваліфікацією злочину та зазначила, що органи досудового розслідування не навели жодних доказів, які б підтверджували винуватість Особи за частиною 2 статті 186 КК України – грабіж, а тому просила суд перекваліфікувати дане діяння на частину 2 статті 190 КК України – шахрайство, оскільки досліджені та проаналізовані зібрані по справі докази, тобто фактичні дані, які містяться в показаннях, письмові докази, їх об’єктивна оцінка з точки зору належності, допустимості, достовірності дають підстави вважати про вчинення її підзахисним саме шахрайських дій по відношенню до потерпілого, а саме заволодіння грошовими коштами та майном останнього.

Суд взяв до уваги доводи адвоката Смирнової Ольги Леонідівни і перекваліфікував дане діяння з частини 2 статті 186 КК України на частину 2 статті 190 КК України у зв’язку з тим, що в діях Особи відсутній склад злочину, передбачений частиною 2 статті 186 КК України (відсутня об’єктивна та суб’єктивна сторона складу злочину).

Таким чином, вироком Зарічного районного суду м. Суми від 13 грудня 2017 року Особу, яка має не зняту та не погашену в законному порядку судимість, визнано винною за частинами 2 статті 190 КК України, що є злочином середньої тяжкості та призначено альтернативну міру покарання у вигляді обмеження волі на строк 3 роки.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.