назад
25.04.19

УСПІШНА СУДОВА ПРАКТИКА АДВОКАТІВ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО МІСЦЕВОГО ЦЕНТРУ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ПОРЯДКУ КОРИСТУВАННЯ МАЙНОМ

    До Білоцерківського місцевого центру з надання БВПД звернувся громадянин Н., який бажав у судовому порядку встановити порядок користування квартирою із власним сином. Так сталось, що після смерті спадкодавця батько і син не знайшли спільної мови, і вирішення конфлікту було можливе лише в судовому порядку.
    Центром встановлено належність особи до суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу та призначено представника – адвоката Речицьку Я.О. Адвокатом зібрано доказову базу та підготовано позовну заяву до суду, в якій адвокат просила встановити поділ житлового приміщення в натурі та залишити в загальному користуванні сторін: кухню, ванну кімнату, туалет, коридор, зобов’язати організації, які надають житлово-комунальні послуги, розділити співвласникам особові рахунки на оплату послуг. Суд позовні вимоги задовольнив повністю, своє рішення мотивував наступним чином:

    Відповідно до ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов’язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.
    Пунктом 14 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 20 від 22.12.95 р. «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» передбачено, квартира є спільною сумісною чи спільною частковою власністю, на вимогу Учасника (учасників) цієї власності підлягає поділу в натурі, якщо можливо виділити сторонам ізольовані жилі та інші приміщення з самостійними виходами, які можуть використовуватися як окремі квартири або які можна переобладнати в такі квартири. У протилежному випадку може бути встановлено порядок користування приміщеннями із спільним майном.
    Згідно зі ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов’язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов’язаннями, пов’язаними із спільним майном.
Завдяки професійним діям адвоката Речицької Я.О., зібраним доказам по справі, рішенням суду позовну заяву задоволено, права клієнта Н захищено.
За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Білоцерківського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:м. Біла Церква, вул. Богдана Хмельницького, 9, контактний телефон: (0456) 33-40-09, 09117
    Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).