назад

Установи та організації Одещини, уповноважені захищати права дітей, зустрілися для обміну досвідом та вдосконалення роботи

veritas 2MC 117 листопада в приміщенні Одеської обласної державної адміністрації відбулося засідання круглого столу на тему «Методи ідентифікації та здійснення заходів щодо захисту прав дітей, постраждалих від насильства в сім’ї або торгівлі людьми, дітей-мігрантів без супроводу, мігрантів з дітьми, які перебувають в складних обставинах в двосторонньому співробітництві України і Молдови».

Засідання круглого столу організовано обласною громадською організацією «Верітас» за органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Метою заходу є взаємодія національної системи координації дій з протидії торгівлі людьми по ідентифікації, репатріації в країну походження, реінтеграції постраждалих від торгівлі людьми, дітей без супроводу та мігрантів з дітьми.

Засідання круглого столу було відкрито головою обласної громадської організації «Верітас» Наталею Савицькою, яка передала слово Аллі Кіріяк, т.в.о. начальника служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації. Алла Кіріяк розповіла про актуальність питань, пов’язаних із захистом прав дітей без супроводу, дітей з сімей мігрантів, які перебувають в складних життєвих обставинах, постраждалим від насильства в сім’ї або торгівлі людьми.

Представник Південного регіонального управління державної прикордонної служби України Павло Мамай доповів про попередження торгівлі людьми, механізм виявлення, ідентифікації та повернення до країни проживання.

Щодо взаємодії міграційної служби з державними органами влади у питаннях виявлення, легалізації нелегальних трудових мігрантів з дітьми розповіли представники Головного управління державної міграційної служби в Одеській області Наталя Прокопенко та Євген Юзик.

Завідувач сектором соціально-правового захисту дітей служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації Світлана Кузнєцова повідомила про роль служби у справах дітей у забезпеченні захисту прав дітей.

Наталя Савицька зазначила особливості та складнощі процедури репатріації дітей та сімей з дітьми: етапи та порядок дій. Навела складні приклади з якими зустрічається під час праці.

Представник Головного управління національної поліції в Одеській області Віталій Капуляк поділився досвідом по запобіганню та боротьбі з випадками торгівлі людьми.

Представники Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли слово та розповіли про функціонування системи безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) та її роль в питаннях захисту прав дітей постраждалих від насильства в сім’ї.

Алла Перетятко, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами безоплатної первинної правової допомоги зазначила, що «…нажаль, сьогодні центри з надання БВПД не можуть надавати безоплатну вторинну правову допомогу особам, у яких відсутні будь-які документи, проте завдяки партнерським відносинам з державними органами та громадськими організаціями ніхто із заявників не залишається на самоті зі своїми проблемами».

veritas 2MC 1


veritas 2MC new

Інші учасники круглого столу також мали можливість виступити на засіданні та розповісти про найпоширеніші проблеми з якими вони зустрічаються в своїй повсякденній роботі.

Команда Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги висловлює окрему вдячність за співпрацю та можливість взяти участь в засіданні круглого столу Наталі Савицькій


 

Другий місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Адреса: м. Одеса вул. Коблевська, 40

Електронна адреса: odesa2.odesa@legalaid.gov.ua

Скайп: legalaid_odesa2 (консультування громадян з 10:00 до 13:00)

Телефон: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44