назад
16.08.17

Усунено перешкоди у користуванні житлом шляхом подання позову про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням

zhitloУ лютому 2017 року до Менського місцевого центру з надання БВПД звернулась громадянка М. для отримання правової допомоги у вирішенні питання пов’язаного з виселенням громадянина Л. Вона зазначила, що відповідач зареєстрований у будинку, який на праві власності належить їй, але вже тривалий час, а саме з липня 2011 року, в її будинку не проживає. Його місце проживання їй не відоме.
На підставі наказу Менського місцевого центру з надання БВПД начальник відділу представництва Роман Драгун представляв інтереси громадянки М..

Зібравши необхідний пакет документів працівник центру звернувся до Менського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.
В судовому засіданні Роман Драгун, звернув увагу суду на те, що відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно будинок на праві приватної власності належить громадянці М.. В даному будинку прописаний громадянин Л., але згідно довідки Макошинської селищної ради Менського району Чернігівської області, з липня 2011 року на території Макошинської селищної ради не проживає. Відповідач плати за комунальні послуги не здійснює, не несе інших витрат по утриманню та не приймає участі у спільному побуті, що перешкоджає позивачу здійснювати права і нести обов’язки передбачені ст.67 Житлового кодексу України.
Виходячи з положень ст. ст. 71, 72 ЖК України та роз’яснень, даних, у п. 10 постанови № 2 Пленуму Верховного Суду України від 12 квітня 1985 року «Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України» з наступними змінами, право користування жилим приміщенням при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім’ї зберігається протягом шести місяців. Внаслідок відсутності цих осіб понад встановлені строки без поважних причин, суд має право визнати особу такою, що втратила право користування жилим приміщенням.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 року №972-р газету «Урядовий кур’єр» визначено друкованим засобом масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження в якому у 2017 році розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третіх осіб, свідків, місце фактичного проживання (перебування) яких невідоме.
За таких обставин, виклик до суду відповідача Л. здійснено шляхом розміщення оголошення про виклик до суду у друкованому засобі масової інформації «Урядовий кур’єр». З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час і місце розгляду справи.
Суд заслухавши пояснення представника позивача та враховуючи надані докази, дійшов висновку про задоволення позовних вимог про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.
Звертайтесь за правовою допомогою до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

#МенськийМЦБВПД #Чернігів #безоплатнаправовадопомога #місцевийцентр #правовадопомога #Чернігівськаобласть #Мена #адвокати