назад

Усвідомлення прав та обов’язків крізь призму «Правової монополії»

Вивчити норми права, ознайомитися із законодавчими нововведеннями, розібратися у складних юридичних питаннях здобувачам освіти допомагають правові ігри.

Адже така форма навчання не тільки вдало поєднує освітню, виховну та розвиваючу функції, але й моделює різноманітні життєві ситуації, які спільно вирішуються під час гри.

«Правова монополія», «На терезах Феміди», «Важниця правова» – упродовж грудня фахівці системи БПД Херсонської області провели низку пізнавально-розважальних заходів,  які запам´яталися і учням, і вчителям.

Багатий досвід проведення правопросвітницьких заходів в ігровій формі має головна спеціалістка відділу  правопросвітництва та надання БПД Бериславського місцевого центру Оксана Єрмакова. Завдяки їй учні 10-го класу Бериславської загальноосвітньої школи №3 познайомилися із «Правовою  монополією», а головне – «попрацювали» в Міністерстві юстиції та Міністерстві внутрішніх справ України, були народними депутатами та обіймали посади прокурорів.

Окрім того, учні пригадали основні права, свободи людини і громадянина, визначили, яким нормативно-правовим актом вони закріплені.
Питання, що вирішували старшокласники, стосувалися цивільних прав, адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх. Вони розв´язували правові задачі,  спільно шукали відповіді, виконували завдання, опираючись на логіку, всебічний розвиток та знання, отримані на уроках правознавства.

Усвідомлення прав та обов’язків крізь призму «Правової монополії» формувалося і в учнів 6-го класу Бериславської загальноосвітньої школи №1, які стали учасниками гри, метою якої було обговорення основних прав людини і громадянина, закріплених у Конституції України.

Діти отримали можливість стати монополістами у правовій галузі, заробити капітал, встигли «попрацювати» в різних державних органах та установах, за що отримували заробітну плату, а також сплачуючи податки і штрафи.

Окрім того, Оксана Єрмакова розповіла учням про систему БПД, правові послуги, наголосивши, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» кожна дитина має право на  безоплатну вторинну правову допомогу.

Цікавий інтерактивний захід провела Оксана Олегівна і для студентів Бериславського  медичного коледжу. Вона розповіла учасникам заходу про безоплатну правову допомогу, пояснивши, у чому різниця між первинною та вторинною правовою допомогою та куди звернутися для отримання юридичних консультацій.

Усвідомити свої права та обов’язки студентам допомогла «Правова монополія». Гравці змагалися командами, виконуючи завдання, які стосувалися цивільної, кримінальної, адміністративної відповідальності та загальної правової обізнаності. Обговорюючи завдання, молодь ділилася власними думками та особистим досвідом. Вони відповідали на запитання, які ставили координатори гри, опираючись на логіку та знання; прагнули перемоги для своєї команди та банкрутства для суперників.

За результатами гри всі учасники отримали календарі з логотипом та номером гарячої лінії системи БПД, а команди-лідери – блокноти системи БПД.

Грали у «Правову монополію» і в смт Велика Олександрівка. Начальниця Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко після правового диспуту запропонувала учням 5-го класу загальноосвітньої школи №1 закріпити засвоєні знання з прав людини, погравши у настільну гру. Тож діти не упустили можливості побути монополістами у правовій галузі!

Не залишила байдужими «Правова монополія» й учнів 7 класів загальноосвітньої школи №4 м. Гола Пристань. Директорка Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Ірина Кеба ознайомила підлітків із правилами, після чого вони поділилися на команди, давши їм назви, та разом з уболівальниками розпочали гру.

Переміщаючись ігровим полем, гравці потрапляли на роботу до державних установ та набували права, зашифровані у клітинках.

Гравці платили податки, штрафи, інколи опинялись у в’язниці та виходили з неї за певну плату, застосовували свої знання в різних галузях права.

Перемогла команда «Квіточка», яка отримала грамоту від Голопристанського місцевого центру, а всі учасники одержали буклети, розмальовки, календарі та візитівки місцевого центру.

На базі Сірогозької загальноосвітньої школи фахівчиня Сірогозького бюро правової допомоги Олена Садловська провела для учнів інтелектуальну гру «На терезах Феміди».

Гра складалася із шести завдань, які захопили учнів з першої хвилини.

Свої знання з права учасники демонстрували під час правознавчої бліц-розминки «Ти і закон», відгадували слова, які знаходилися в «Білому ящику».

Підтримати улюблену команду прийшли вболівальники, які також не залишилися осторонь, взявши активну участь у конкурсі «Слідство ведуть знавці».

Якщо говорити про «Важницю правову», то у грудні ряди її прихильників поповнили учні 9 класу Нижньосірогозького навчального закладу та 10 класу Великолепетиської загальноосвітньої школи № 2. Разом із фахівчинями  бюро Інесою Угорчук та Юлією Кривов’яз підлітки знаходили правильні рішення, виконували ігрові завдання та вправи, знайомилися зі змістом та суттю правничих професій.