назад

В Арцизькому місцевому центрі з надання БВПД допомогли дитині-сироті захистити своє право на житло

Nedova09.02.2017 року клієнт І., який є дитиною-сиротою, звернувся до Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за правовою допомогою щодо здійснення представництва інтересів у суді  з питання  забезпечення житлових прав, а саме: зобов’язання Арцизької міської ради Одеської області надати житло громадянину з числа дітей-сиріт, дітей які позбавлені батьківського піклування. Про можливість отримати БПД клієнт дізнався через рекомендацію іншої особи.

Наказом № 12 від 12.02.2017 року для надання клієнту безоплатної вторинної правової допомоги уповноважено працівника відділу представництва Світлану Нєдову.

Ознайомившись з фактичними обставинами справи Світлана Нєдова встановила, що з 17.04.2015 року гр. І. взятий на квартирний облік як сирота і внесений в списки позачерговиків при Арцизькій міській раді Одеської області.

Однак, в порушення встановленого Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», орган місцевого самоврядування протягом тривалого часу не вчиняв дій по забезпеченню клієнта житлом, посилаючись на відсутність відповідного житла.

Так, у січні 2017 року представниками Арцизької міської ради гр. І. було запропоновано житло, від якого він відмовився, тому що воно не відповідало санітарним і технічним нормам.

Узгодивши правову позицію з клієнтом, 17.05.2017 року захисник склала та направила позов до Арцизького районного суду Одеської області про визнання незаконною бездіяльність Арцизької міської ради щодо не надання житлового приміщення дитині-сироті та зобов’язання Арцизької міської ради Арцизького району Одеської області надати житловий ордер на ім’я клієнта.

В судовому засіданні, яке відбулось 06 липня 2017 року, представник відповідача та представник третьої особи позов визнали, не заперечували проти його задоволення, а клієнт та представник Світлана Нєдова позов підтримали.  

Так, судом було встановлено, що позивач відноситься до соціально незахищених верств населення, не має самостійного доходу, достатнього для придбання житла або його найму, тому саме з цих причин має право розраховувати на підтримку та допомогу зі сторони держави та органів місцевого самоврядування, оскільки саме в цьому полягає соціальна функція держави.

Також було доведено факти протиправної бездіяльності відповідача  в частині невиконання покладеного на орган місцевого самоврядування обов’язку за статтею 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» в частині забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа житлом.

В результаті суд прийшов до висновку, що орган місцевого самоврядування зобов`язаний був у встановлений законом місячний строк придбати і передати на облік впорядковане житло для подальшого забезпечення гр. І., який досяг повноліття, цим житлом.

Рішенням суду від 06.07.2017 року позов задоволено повністю та зобов’язано Арцизьку міську раду Одеської області придбати за рахунок міського бюджету в межах населеного пункту міста Арциз однокімнатну квартиру, що відповідає санітарним та технічним нормам, та передати її у розпорядження Арцизької міської ради Арцизького району Одеської області та зобов’язати Арцизьку міську раду видати житловий ордер на імя клієнта І. на квартиру, придбану на виконання рішення суду.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звератися до Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Арциз, вул. Будівельників, 15-Б. Телефон: (04845) 3- 14- 34.

Електронна адреса: artsyz.odesa@legalaid.od.ua 

Скайп: legalaid_artsyz

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103