назад
14.02.19

В Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського проведено правоосвітній захід

IMG 120713 лютого 2019 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйко в Чернігівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського провели правоосвітній захід для вчителів правознавства та історії Чернігівської області.

Ірина Протченко відмітила, що Регіональний центр надає безоплатну вторинну правову допомогу особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт; особам, які відповідно до положень кримінально процесуального законодавства вважається затриманими; особам, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особам, стосовно яких у кримінальних провадженнях відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії; особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі.
Було зазначено, що всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу, а саме надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.
IMG 1209Володимир Бобруйко ознайомив присутніх з діяльністю Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, зосередив увагу на порядку подання та розгляду звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Також було розглянуто типові питання, з якими звертаються громадяни до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на конкретних прикладах. Вчителів цікавили питання стосовно визнання права власності в порядку спадкування, права соціального забезпечення, відшкодування матеріальної та моральної шкоди, встановлення факту родинних відносин, підстав виникнення у повнолітніх дочки, сина обов’язку утримувати батьків, питання житлового характеру, зокрема щодо визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. Було розкрито питання щодо встановлення факту участі у бойових діях, щодо відшкодування незаконно нарахованого боргу, стягнення грошових коштів, надано відповіді на запитання.
Ірина Протченко ознайомила про основні положення Закону України «Про вибори Президента України», права виборців, а також повідомила про можливість тимчасової зміни місця голосування громадянам, які на день голосування перебуватимуть не за місцем своєї реєстрації і роз’яснила порядок звернення з цього питання до відділу ведення Державного реєстру виборців.
Зупинились на положеннях Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.
Активно було обговорено шляхи протидії булінгу, порядку притягнення до відповідальності за вчинений булінг.
Окрім того, присутні дізналися про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право», метою якого є підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб. Бажаючі отримали інформаційні матеріали «Я МАЮ ПРАВО» та системи безоплатної правової допомоги.
Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

IMG 1220