назад
11.01.19

В Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги проведено правоосвітній захід

110119 111 січня 2019 року з метою налагодження співпраці із партнерами та розширення доступу до безоплатної правової допомоги директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйко провели правоосвітній захід в Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги.

Чернігівський обласний центр соціально-психологічної допомоги – заклад для тимчасового проживання жінок на сьомому – дев’ятому місяцях вагітності, матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Це сирітство, відсутність житла або роботи, непридатні умови вдома для проживання сім’ї, тимчасові матеріальні труднощі, насильство у сім’ї, наслідки торгівлі людьми, тривалі конфлікти з родичами, психологічні дисбаланси, стихійне лихо, збройні конфлікти тощо. Основними завданнями Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги є надання невідкладної комплексної допомоги (психологічних, соціально-побутових, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних і юридичних послуг) зазначеним особам, які опинилися у складних життєвих обставинах, що сприятиме якнайшвидшому їх поверненню до нормальних умов життєдіяльності.

110119 5В ході зустрічі, присутні дізналися про систему безоплатної правової допомоги та історію її створення на Чернігівщині.

Ірина Протченко відмітила, що Регіональний центр надає безоплатну вторинну правову допомогу особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт; особам, які відповідно до положень кримінально процесуального законодавства вважається затриманими; особам, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особам, стосовно яких у кримінальних провадженнях відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії; особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі.

Було зазначено, що всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу, а саме надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.

110119 2Володимир Бобруйко розповів про категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Було зосереджено увагу на порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги дітям, особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, особам, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення (більшість осіб, які тимчасово проживають в Чернігівському обласному центрі соціально-психологічної допомоги є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу).

110119 3Також було роз’яснено питання щодо порядку отримання аліментів, порядку зняття з реєстрації місця проживання, позбавлення права користування житлом, порядку призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, порядку збільшення, зменшення розміру аліментів, порядку встановлення факту, що має юридичне значення (встановлення факту родинних відносин між фізичними особами; реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу).

Ірина Протченко зазначила, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства. Ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Зупинились на положеннях Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

110119 4По завершенню заходу, працював консультативний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. За отриманням правової допомоги звернулось шість осіб, які отримали юридичні консультації з питань порядку встановлення батьківства, порядку оформлення права власності на спадщину, порядку реалізації права на захист свого цивільного права у разі його порушення, порядку визначення розміру аліментів, порядку припинення шлюбу внаслідок його розірвання, порядку визначення походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою.

Окрім того, присутні дізналися про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право», метою якого є підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб. Бажаючі отримали інформаційні матеріали «Я МАЮ ПРАВО» та системи безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.