назад

В ході роботи мобільної точки доступу до системи БПД громадян консультували щодо випадків рейдерського захоплення землі

lymansky rayon ya mayu pravo 5Учора, 16 серпня 2017 року, в рамках запровадженого Міністром юстиції України Павлом Петренко проекту «Я маю право», розпочато роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги по Одеській області.

За ініціативи Міністра юстиції в регіонах створюються оперативні штаби, які реагуватимуть на спроби захоплення землі чи зібраного збіжжя. Окрім того, працюватимуть мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги з метою консультування громадян щодо можливих рейдерських атак.

Графік роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги у населених пунктах Одеської області включає 11 виїздів представників Головного територіального управління юстиції та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеської області в період з 16 серпня по 25 жовтня 2017 року.

Перша мобільна група, мета створення якої – боротьба з рейдерством у сфері земельних правовідносин, запрацювала у Лиманському районі.

 

Під час роботи мобільної групи в.о. начальника Доброславського бюро правової допомоги Олена Осадча спільно з представниками Головного територіального управління юстиції в Одеській області, зокрема начальником управління Миколою Станіщуком, Головою Лиманської районної державної адміністрації Василем Приймаком, було поінформовано населення району про створення мобільний точок доступу до системи безоплатної правової допомоги з метою консультування громадян щодо можливого рейдерського захоплення земельних ділянок та врожаю.

 

Начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області Микола Станіщук зазначив, що наразі в Одеській області вже наявні декілька випадків рейдерського захоплення землі, які відбуваються не лише за допомогою незаконного збирання врожаю, а також на підставі подвійної реєстрації права оренди земельних ділянок, що здійснюється державними реєстраторами.

 

З метою уникнення таких випадків у майбутньому, присутнім було повідомлено про те, що у разі виникнення такого порушення, як подвійна реєстрація, необхідно звернутись до Комісій з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, які створені при Головному територіальному управлінні юстиції в Одеській області та Міністерстві юстиції України.

 

Крім цього, громадянам запропоновано, що у разі, коли їм стане відомо про наміри будь-яких осіб на вчинення рейдерського захоплення землі, інформувати органи поліції за номером 102 для подальшого з’єднання з антирейдеським штабом в Одеській області, до складу якого входять: перший заступник Голови Одеської ОДА Олександр Терещук, представники  Головного територіального управління юстиції в Одеській області та правоохоронних органів.


lymansky rayon ya mayu pravo 5


lymansky rayon ya mayu pravo 4


lymansky rayon ya mayu pravo 2

 

Під час роботи мобільного пункту найактивнішими були голови Фермерських господарств, для яких дане питання було дуже актуальним. Вже непоодинокими були випадки рейдерського захоплення землі в іншому районі Одеської області, що не могло не викликати у представників фермерства побоювань за свої господарства.

 

Іншими питаннями, якими цікавились присутні, були: укладення, реєстрація та розірвання договорів оренди, порядок оскарження дій землевпорядної організації у разі виявлення неточностей меж земельних ділянок у виготовленій технічній документації з встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), строки укладення та реєстрації договору емфітевзису (права користуватися чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб) та порядок вирішення інших земельних спорів.

 

На завершення заходу, Микола Станіщук повідомив, що жителі Лиманського району у разі необхідності можуть завітати до нього на прийом громадян, попередньо записавшись, щочетверга з 10:00 до 13:00. Крім того, за потреби громадяни мають право зателефонувати на «гарячу лінію» Головного територіального управління юстиції в Одеській області: (048) 705-18-21, або до органів поліції: (048) 779 40 61, 779 46 91 або 102.

 

Нагадуємо, що Міністерство юстиції України спільно з USAID запустив загально національний проект «Я маю право». Відповідно до інформації Міністерства юстиції України, понад 72% українців потребують знань про свої права, знань, як їх захищати, як їх реалізовувати. Саме цей факт і став причиною запровадження даного проекту. 


Звертаємо увагу, що з метою отримання консультацій та роз’яснень з правових питань у Лиманському районі можна звернутись до Доброславського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна, 75, або за телефоном: (04855) 9-16-16.