назад

В Іванівському бюро допомогли жінці зі статусом внутрішньо переміщеної особи захистити свої права

Pensiya-v-Ukraine-1488879217До Іванівського бюро правової допомоги звернулася місцева жителька з питанням щодо нарахуванням трудового стажу в період догляду за особою старшою 80 років. У розмові зі спеціалістами бюро вона повідомила, що раніше проживала в м. Луганськ, але в 2014 році через бойові дії була змушена залишити власну домівку і переїхати до смт. Іванівка разом зі своєю матір’ю 1934 року народження. Обидві жінки отримали статус внутрішньо переміщених осіб. 

З самого моменту переїзду громадянка Л. доглядає за своєю матір’ю, оскільки остання потребує стороннього догляду не тільки через поважний вік, а ще й за медичними показаннями.

Відповідно до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги (затверджений Постановою КМУ від 29.04.2004 р. № 558) непрацюючі особи, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні обслуговуватися самі і потребують постійної сторонньої допомоги, мають право на щомісячну компенсаційну виплату.

Клієнтка бюро знаходилася на обліку в Управлінні соціального захисту населення Іванівської районної державної адміністрації та отримувала таку виплату.

У зв’язку з наближенням пенсійного віку, жінка звернулася до Управління Пенсійного фонду України, оскільки відповідно до пункту «є» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до стажу роботи, який дає право на трудову пенсію, зараховується час догляду за інвалідом І групи або дитиною – інвалідом віком до 16 років, а також за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного догляду. Однак з’ясувалося, що відносно неї за період з грудня 2014 року по липень 2018 року відсутні дані щодо персоніфікованого обліку, тобто відносно громадянки Л. дані від Управління соціального захисту населення Іванівської РДА Одеської області до Роздільнянського об’єднаного управління Пенсійного фонду України не надходили.

03 жовтня в приміщенні Іванівського бюро правової допомоги відбулася робоча зустріч фахівців бюро з працівниками Управління соціального захисту населення Іванівської РДА. Після проведених переговорів та консультацій питання клієнтки щодо зарахування їй в трудовий стаж період з грудня 2014 року по липень 2018 року було вирішено позитивно в адміністративному порядку.

Після звернення особою із заявою до соціального захисту населення Іванівської РДА питання було вирішено позитивно на користь клієнтки Іванівського бюро.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Іванівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.