назад

В Івано-Франківську фахівців системи БПД навчали як інформувати громадян з питань виборчого законодавства

131 березня 2019 року відбудуться чергові вибори Президента України. Взяти участь у голосуванні – невід’ємне право кожного громадянина, яке гарантоване Конституцією України. Забезпечити правовий захист виборчих прав – одне з основних завдань фахівців системи БПД. У залі засідань Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області з метою ефективної реалізації інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» 15 лютого проведено тренінг з питань виборчого законодавства.

 

З вітальним словом до адвокатів, що співпрацюють зі системою безоплатної правової допомоги та фахівців, які працюють у регіональному та місцевих центрів з надання БВПД звернувся директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук, який акцентував увагу на важливості проведення такого тренінгу з питань виборчого права. Він зазначив, що одним із основних завдань фахівців системи безоплатної правової допомоги є забезпечення правового захисту виборчих прав під час виборів Президента України. «Спільні зусилля правозахисної спільноти та громадянського суспільства мають бути спрямовані на інформування українців про виборчі права. З цією метою працівники центрів долучилися до інформаційної кампанії «Я маю право обирати», в межах якої організовують інформаційні та правопросвітницькі заходи з питань виборчого права. Впродовж двох днів, 30 та 31 березня, місцеві центри працюватимуть у черговому режимі з 09:00 до 17:00, тож громадяни зможуть звертатися до юристів по правову допомогу», – повідомив керівник регіонального центру.

2

Михайло Євчук повідомив присутніх, що 13 лютого підписано Меморандум про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» та Координаційним центром з надання правової допомоги, метою якого є консолідація зусиль, спрямованих на співпрацю в частині правопросвітницької діяльності щодо інформування громадськості стосовно прав громадян, пов’язаних з виборами Президента України, органів державної влади і місцевого самоврядування, активізації громадян до участі у демократичних процесах та сприяння поширенню сталої демократичної культури.

3

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Мирослава Аннюк поінформувала представників системи безоплатної правової допомоги щодо проведення роботи з роз’яснення громадянам норм виборчого права; розповіла про основні права громадян та механізмів їх реалізації під час виборчого процесу, особливості реалізації цих прав різними цільовими групами та розкрила особливості організації голосування для внутрішньо-переміщених осіб.

4

Фахівець Регіонального центру наголосила, що клієнти центрів БПД – це найчастіше люди вразливих категорій населення, які потребують особливої уваги та делікатної манери спілкування, а відтак робота з ними накладає додаткову відповідальність на адвокатів, що занесені до реєстру адвокатів, що надають БВПД.

5

Під час тренінгу учасники дізналися про те, які документи необхідно мати при собі, йдучи на виборчу дільницю, як перевірити себе у списках виборців, як змінити місце голосування, що робити, якщо вам не надійшло запрошення на вибори та новели законодавства в частині спрощення процедури голосування для громадян України, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

6

За словами заступника директора Регіонального центру з надання БВПД в області Володимира Ковальчука при проведенні правопросвітницької кампанії «Я маю право голосу!» особливу увагу слід звернути на такі категорії виборців, як ті, що голосують вперше, ВПО, виборці, які перебувають не за місцем виборчої адреси, або за кордоном, голосують за місцем перебування. Основними викликами виборчого процесу є те, що більшість з них не знають як реалізувати своє виборче право та не мають наміру піти на вибори. Він ознайомив присутніх про участь у тренінгу «Як реалізувати своє виборче право?» (особливості голосування ВПО та інших мобільних категорій громадян), яке було організоване громадським холдингом «ГРУПА ВПЛИВУ». Тренінг був спрямований на підвищення рівня знань про виборчі права та чинні процедури їхньої реалізації. На ньому обговорювалась законодавча база України щодо участі ВПО в виборах; міжнародні стандарти щодо участі ВПО в виборах; порядок та строки оскарження відмов.

7


 

На завершення зустрічі серед учасників було розповсюджено тематичні пам’ятки та інфографіку, яку в рамках інформаційної кампанії «Я маю право голосу!» розробили фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)