назад

В Івано-Франківську відбувся семінар з виборчого права

1За місяць до президентських виборів 28 лютого у приміщенні Університету Короля Данила Регіональний центром з надання БВПД в Івано-Франківській області спільно з представником ВГО «ОПОРА» – громадським омбудсменом із захисту виборчих прав Зоряном Пілянським проведено семінар з питань виборчого права.

2

Метою зустрічі було ознайомити учасників із законодавством України про вибори Президента України щодо правопорушень, які мають місце в ході виборчого процесу, процесуальними аспектами збору та фіксації доказової бази стосовно правопорушень проти виборчих прав; щодо спрощення процедури голосування для громадян України, виборча адреса яких, знаходиться на тимчасово окупованих територіях; переліком дій, які необхідно вчинити за відсутності запрошення на вибори, переліком документів та порядком голосування на виборах; ознайомити суб’єктів декларування з їх правами та обов’язками.

Модератором виступив заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Володимир Ковальчук.

3

4

«Семінар проходить у рамках всеукраїнської інформаційної кампанії «Я маю право голосу!», який дозволить отримати потрібний багаж знань, що допоможе активно приймати участь у виборчому процесі. Ці заходи повинні довести до суспільства, що вони самі повинні відстоювати свої права, а ми, в свою чергу, повинні допомагати всім охочим. Чим більше людей будуть звертатись до центрів безоплатної правової допомоги за порадами відповідного характеру, тим якісніша буде робота цих самих центрів», − розпочав семінар директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук.

5

6

Директор Регіонального центру наголосив, що за 2018 рік було здійснено 364 виїздів мобільних консультаційних пунктів та забезпечено діяльність 71 дистанційного пунктів доступу до безоплатної правової допомоги на Прикарпатті. Загальна кількість осіб, яка звернулась за отримання консультацій та роз’яснень з правових питань під час виїздів мобільних та діяльності дистанційних консультаційних пунктів, склала 2933 особи, в тому числі 1242 особи звернулися за отриманням правових консультацій та роз’яснень до мобільних консультаційних пунктів та 1691 осіб до дистанційних пунктів доступу до БПД. За минулий рік місцевими центрами з надання БВПД в регіоні, в тому числі бюро правової допомоги, що є відокремленими структурними підрозділами, було зареєстровано 18608 звернень клієнтів, 17058 особам було надано правову консультацію, 1516 із них написали письмову заяву про надання БВПД. У результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД видано 902 доручень адвокатам та 802 працівникам для представництва клієнтів в суді або оформлення процесуальних документів.

7

8

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Опора» Зорян Пілянський ознайомив присутніх із правами виборців та правовими наслідками, які наступають у випадку їх порушення. Він наводив приклади найбільш частих правопорушень під час виборчого процесу та висував основні алгоритми реагування на них. Громадський омбудсмен наголосив на основних проблемах, з якими най частіше стикаються під час виборів: недосконалість виборчого законодавства; корупція; нерозуміння правил проведення виборчого процесу самими  працівниками правоохоронних органів; низька продуктивність судів. Серед типових правопорушень виділяється агітація в заборонених місцях. Для ефективної протидії такій агітації потрібно: зафіксувати саме порушення (фото, відео); скласти акт; викликати працівників правоохоронних органів. Омбудсмен наголошує: «Громадяни самі повинні хотіти відстоювати свої права. Ми їм тільки допомагаємо». Після виступу спікера учасники події обговорювали цю тему, зокрема кожен охочий міг поставити йому запитання та отримати кваліфіковану відповідь.

9

З не менш цікавою темою виступила начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, адвокат Мирослава Аннюк. Вона проаналізувала спрощення процедури голосування для громадян, місцезнаходження яких відрізняється від місця їх реєстрації, а також розповіла про нюанси, які стосуються жителів тимчасово окупованих територій та людей, що тимчасово знаходяться закордоном під час виборів.

«До 25 березня 2019 року внутрішньопереміщені особи (ВПО) можуть подати заяви про тимчасову зміну місця голосування за спрощеною процедурою. Для цього потрібно: 1) знайти відділення ведення Державного реєстру виборців, яке буде найближчим до вас на день проведення виборів, або за місцем реєстрації як ВПО; 2) взяти паспорт громадянина України (обов’язково) і довідку внутрішньо переміщеної особи (бажано) й звернутися до обраного відділення ведення Державного реєстру виборців; 3) у відділенні написати заяву про зміну місця голосування. Відповідно до Постанови ЦВК від 5 вересня 2018 року №129, виборці, чия виборча адреса знаходиться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування; 4) на підставі поданої заяви одразу отримати посвідчення, яке підтверджує тимчасову зміну місця голосування. Посвідчення діятиме у день проведення виборів Президента України саме на тій виборчій дільниці, яку ви обрали. У разі якщо буде оголошено другий тур виборів, цю процедуру треба буде повторити», − наголосила Мирослава Аннюк.

10

11

При колективному обговоренні учасники семінару активно висували пропозиції щодо врегулювання правового захисту виборців і заповнення його прогалин, особливо цінними рекомендації були завідувача кафедри кримінального права та кримінології Івано-Франківського юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», члена окружної виборчої комісії ТВО №83 по виборах Президента України Віталія Юрчишина.

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації Ігор Владика розповів про те, як саме можна перевірити себе на предмет включення до Державного реєстру виборців, а також розглянув проблему ID-карток. У своєму виступі він повідомив, що перевірити себе можна як в електронному вигляді, так і в відділі Єдиного державного реєстру (у Івано-Франківській області таких є 20 філій). Щодо ID-карток, фахівець підмітив значний недолік цього виду документів, адже в них не вказується місце реєстрації особи, а це може негативно відбитися на процесі виборів у тій чи іншій виборчій ділянці. Розглядалось і питання осіб, що померли та особливості їх вилучення зі списків виборців. Загалом в Івано-Франківській області проживає 1 068 822 виборці, з них 1 051 181 виборець без реєстрації місця проживання.

12

Наприкінці зустрічі начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального  центру з надання БВПД в області Зіновій Білоус розказав посадовим особам системи БПД про права та обов’язки суб’єктів декларування, ознайомив із рекомендаціями до чергового етапу електронного декларування в Україні, розробленими Національним агентством з питань запобігання корупції. Він зазначив: «З 21 січня 2019 року розпочався онлайн-курс «Декларуй доброчесно!», який покликаний допомогти кожному правильно заповнити електронну декларацію».

13

«У нас, на жаль, немає законодавчої любові до суспільства. Маніпуляція − невід’ємна частина виборчого процесу. І, якщо направити максимум зусиль на цей пункт, тоді все дійсно може помінятися у кращу сторону», − так зауважив проректор Університету Короля Данила з соціально-виховної роботи Олег Андрухів.

Учасники семінару могли обговорити отриману на семінарі інформацію за круглим столом. Зокрема:

  • Що робити, якщо особа викреслили із бюлетеня всіх кандидатів?
  • Чи можна розцінювати як злочин опитування громадян про їхній вибір на виборчій дільниці?
  • Що робити при зловживанні виборчим правом?
  • Коли агітація стає маніпулятивною і хто визначає термін «маніпуляція»?
  • Чи може виборець отримати бюлетень, якщо в його паспорті нема фотографії 25 чи 45-го віку?

14

Активну участь в семінарі брали представники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД в області, начальник філії державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області Людмила Непийвода, секретар Ради адвокатів Івано-Франківської області Ігор Тинів, член Ради адвокатів області Мирослав Бойчук, проректор з міжнародних зв᾽язків Університету Короля Данила Тетяна Рудак, заступник начальника Державної установи «Івано-Франківська установа виконання покарань №12» Іван Гурик, заступник начальника Державної установа «Коломийська виправна колонія №41» Сергій Чорний, голова громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті» Володимр Шегда.

15


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)