назад

В м. Шостка відбувся круглий стіл «Сучасний стан дотримання прав людини в Україні»

ShM 171205 015 грудня в рамках Всеукраїнського тижня права на базі Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл «Сучасний стан дотримання прав людини в Україні» за участі активу правозахисник громадських організацій міста Шостки та директора місцевого центру Миколи Гудіми, інтегратора центу Юлії Зацаринної, начальника відділу правової інформації та консультації Світлани Мязіної.

Тематика круглого столу охоплювала теоретико – правові та практичні проблеми правового механізму захисту прав, аналіз гарантій реалізації права на доступ до правосуддя в рамках сучасної судової реформи

Робота  засідання круглого столу розпочалася із виступу директора Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Миколи Гудіми.

«Щороку, у всьому світі відзначається Міжнародний День прав людини – міжнародне свято, яке за пропозицією Генеральної асамблеї ООН відзначається 10 грудня. Традиційно в цей день міжнародні, регіональні й національні урядові й неурядові організації використовують ще одну нагоду, аби наголосити на важливості для світового співтовариства забезпечення рівних і реальних прав кожній людині незалежно від расових чи національних відмінностей, релігійних вірувань, привернути увагу до порушень елементарних прав громадян», – зазначив Микола Гудіма.

Другий блок питань круглого столу був присвячений аналізу реалізації права на правову допомогу в Україні. Спікерами з даного питання були працівники центру : Юлія Зацаринна та Світлана Мязіна, які наголосили на позитивних досягненнях системи безоплатної правової допомоги та підняли перелік проблем, які виникають у зв’язку з реалізацією права на правову допомогу.

 «Для Центру це були два роки стрімкого розвитку, знайомств та налагодження партнерства, постійних змін та вдосконалення, плідної роботи та накопичення досвіду. Послуги Центру є затребувані, а безоплатна правова допомога – актуальна, тому кількість клієнтів постійно зростає», – акцентувала увагу Світлана Мязіна.

ShM 171205 02

Керівник Сумського обласного відділення Міжнародної громадської організації « Міжнародне товариство прав людини – Українська секція» Михайло Скорик розповів про стан дотримання прав людини в Україні та північному регіоні Сумщини.

 «Більшість порушень прав людини виникає через низьку правову культуру в нашій країні: громадяни не завжди обізнані про свої права та механізми їх набуття, працівники виконавчих органів свідомо чи через особисті якості зловживають службовим становищем, порушують права громадян. Тому від правозахисних і, взагалі, громадських організацій потрібна не тільки діяльність, спрямована на захист прав людини і правову допомогу, а й на підвищення правової культури в суспільстві, поваги до закону», – наголосив Михайло Скорик.

ShM 171205 03

У результаті обговорення було визначено основні напрямки подальшого вдосконалення системи реалізації прав громадян та вирішено надалі продовжувати співпрацю кожної ланки, яка причетна до захисту та реалізації прав людини в Україні.

 

У разі необхідності, звертайтеся доШосткинськогоМЦзнаданняБВПД:

м.Шостка,вул.Горького,4;  т.(05449)7-30-94,7-28-05.