назад
16.08.17

В.о. директора Координаційного центру відвідав Кропивницький

Сьогодні, 16 серпня, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк перебував у відрядженні у Кропивницькому. Тут він зустрівся із фахівцями регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатами, які співпрацюють із ними. В ефірі радіопередачі «Час реформ» та під час прес-конференції за участі громадян, права яких відстояли фахівці системи, він розповів про розвиток та функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні та, зокрема, на Кіровоградщині.

Робочий візит Олексія Бонюка розпочався з прийому громадян в Компаніївському бюро правової допомоги та знайомства із колективом бюро. Тетяна Гольфіндер, в.о. начальника цього бюро розповіла, що з 1 січня 2017 року по 15 серпня 2017 року до Компаніївського бюро правової допомоги звернувся 521 звернень клієнт. Найбільше зафіксовано звернень з питань сімейного права (розірвання шлюбу, стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав); цивільного права (встановлення фактів, що мають юридичне значення, обмеження цивільної дієздатності, зобов’язання із відшкодування шкоди); соціального забезпечення (отримання субсидій, соціальних допомог, пенсійне забезпечення);

земельного права (порядок приватизації земельної ділянки тощо).

kropyvnyts 2

Під час зустрічі з фахівцями Компаніївського бюро правової допомоги Олексій Бонюк цікавився роботою бюро, ключовими правовими питаннями, які турбують мешканців, налагодженням взаємодії з місцевою владою та територіальною громадою.

Також, в.о. директора Координаційного центру Олексій Бонюк, директор Регіонального центру Леонід Кропліс та в.о. директора Кіровоградського місцевого центру з надання БВПДСтаніслав Березніченко провели робочу зустріч з головою Компаніївської районної ради Вадимом Спіктаренком, під час якої обговорили актуальні питання надання безоплатної правової допомоги мешканцям Компаніївського району.

kropyvn 11

В.о. директора Координаційного центру цього ж дня спілкувався з журналістами Кропивницького. Так, в ефірі радіопередачі «Час реформ» він розповів про функціонування та розвиток системи БПД в Україні та на Кіровоградщині зокрема.

Він розповів про те, що система безоплатної правової допомоги працює уже п’ятий рік і вона досить розгалужена. На Кіровоградщині є чотири центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Регіональний центр у м. Кропивницький, Голованівський місцевий центр, Кіровоградський місцевий центр, Олександрійський місцевий центр) та 18 бюро правової допомоги у всіх районах області. Ці центри забезпечують надання необхідної правової допомоги мешканцям області у кримінальних справах, цивільних та адміністративних судових спорах, а також свідкам та потерпілим у кримінальних провадженнях.

«Нещодавно у розвитку системи безоплатної правової допомоги відбулась важлива подія. У Сумах запрацював у штатному режимі ще один контакт-центр. Основним його завданням новоутвореного є надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань усім, хто звертається на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103», – повідомив  Олексій Бонюк.

kropyvnyts 4

Також, в.о. директора Координаційного центру розповів про правопросвітницьку роботу системи БПД, яка здійснюється з метою підвищення правових можливостей та правової проможності територіальних громад. Окремо він розповів про п’ять міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ, які незабаром відкриються у Львові, Одесі, Харкові, Києві та Дніпрі.

Олексій Бонюк сьогодні також взяв участь у прес-конференції заступниці Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олени Сукманової.  Учасниками прес-конференції стали й громадяни, які поділилися досвідом того, як вони змогли відстояти свої права завдяки системі безоплатної правової допомоги, а також подякували команді системи за якісну роботу.

kropyvnyts 6

Так, Людмила Кучмій та 86 жителів Голованівського району звернулась до Голованівського місцевого центру за правовою допомогою з проханням надати правову допомогу та представляти інтереси в суді з питання визнання недійсним договору оренди землі. Ситуація полягала в тому, що нібито вони уклали договір оренди земельної ділянки з ТОВ «СОЮЗНАТУРПРОДУКТ». Але клієнти насправді із зазначеною юридичною особою ніколи договорів не укладали. Тож фахівцями системи БПД були складені позовні заяви щодо визнання недійсним договору оренди землі з цим товариством. Позовні вимоги про визнання недійсним договору оренди землі судом були повністю задоволені.

«Я хочу подякувати працівникам центрів безоплатної правової допомоги, які допомогли вирішити правові питання та чуйно поставились до всіх постраждалих людей», – Людмила Кучмій.

kropyvnyts 8

Сьогодні ж в.о. директора Координаційного центру зустрівся із колективами співробітниками регіонального, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатами Кіровоградщини, обговоривши актуальні питання організації надання БПД в області.

kropyvnyts 9

kropyvnyts 10