назад

В області успішно реалізується проект «Я маю право!»

SuR 171106 31Про реалізацію в області загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», де та як можна отримати громадянам безоплатну первинну та вторинну правову допомогу – головні меседжі заходу, проведеного 6 листопада для слухачів Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Серед 150 учасників були заступники директорів з навчально-виховної роботи, вчителі трудового виховання, фізичної культури, вихователі спеціальних шкіл-інтернатів, медичні сестри.

Наталія Поставська, начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів, зазначила, що «підвищення юридичної грамотності формує нове мислення, коли громадяни не тільки знають свої права у різних сферах життя, але й знають як ці права захищати».

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному. Учасників інформовано про можливість отримання первинної та вторинної правової допомоги у місцевих центрах з надання БВПД та їх структурних підрозділах – бюро правової допомоги. Таких точок доступу на Сумщині створено 18.

SuR 171106 32

Формування правових знань починається зі шкільного віку.  Наприкінці жовтня цього року в м.Одеса відбувся перший Всеукраїнський турнір з правознавства серед школярів «Я маю право!». Результативним став виступ для команди Обласної гімназії-інтернат для талановитих та творчо обдарованих дітей, яка посіла ІІІ місце серед 14 команд з інших областей України.

Особливу увагу звернено на реалізацію в області проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Учасників заходів інформовано про графік виїздів, з яким можна ознайомитися на веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та сайт «Я МАЮ ПРАВО!», на якому розміщується актуальна правова інформація.

На сайті проекту Міністерства юстиції «Я маю право!» вже розміщено актуальну інформацію за темами:

          Не знаєш, як оформити договір оренди землі?

          Не отримуєш аліменти?

          Не знаєш, як оформити субсидію?

          Забирають бізнес? Відбирають майно?

          Вимагають хабара за іспит чи навчання?

          Не знаєш, як вирішити спір?

За словами вихователя Косівщинської спеціальної загальноосітньої школи-інтернат Зінаїди Сергієнко, «неможливо знати свої права та обов’язки без отримання інформації про них. Тому в питаннях правової освіти школярів велика роль належить не тільки вчителю, але й батькам, бо хибною є думка «ми діти – нас не покарають». Будь який вчинок має правові наслідки». 

На завершенні учасникам заходу повідомлено про Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103, інформовано про місцезнаходження Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та Сумського місцевого центру з надання БВПД та поширено інформаційні буклети «Що таке безоплатна вторинна правова допомога та як її отримати?».