назад

В Одесі на семінарі для студентів, присвяченому Всесвітньому дню охорони праці, обговорювали додаткові гарантії для неповнолітніх в трудовій сфері

den ohorony praci 428 квітня 2017 року в усьому світі відзначається День охорони праці. Команда Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відзначила свято шляхом проведення інформування учнів Одеської загальноосвітньої школи № 73, молоді та пересічних осіб міста щодо порядку отримання безкоштовної правової допомоги, а також щодо конституційного права кожного, у тому числі молоді, на працю. Серед мешканців та гостей міста були розповсюджені інформаційні буклети відповідної тематики. 

Крім того, 03 травня 2017 року начальником відділу правопросвітництва Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Алла Перетятко провела для студентів Механіко-технологічного технікуму Одеської національної академії харчових технологій семінар на тему «Охорона праці молоді».

den ohorony praci 4

На семінарі Алла Перетятко зазначила, що в Україні значна увага приділяється дітям, їх соціальному та правовому захисту, створенню умов для фізичного, інтелектуального й духовного розвитку, майбутньої повноцінної життєдіяльності. «Держава підтримує ініціативну молодь, що робить свої перші кроки на ринку праці, надаючи їй додаткові гарантії в трудовій сфері», – підкреслила вона.

Законодавство про працю містить норми і вимоги з техніки безпеки і виробничої санітарії, норми, що регулюють робочий час і час відпочинку, звільнення та переведення на іншу роботу, норми праці щодо жінок, молоді, гігієнічні норми і правила тощо.

Порядок застосування праці дітей визначається Конституцією України, Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП) та іншими нормативно-правовими актами.

Доповідач розповіла студентам, що порядок застосування праці дітей визначається Конституцією України, Кодексом законів про працю України  (далі – КЗпП) та іншими нормативно-правовими актами. КЗпП не допускає прийняття на роботу осіб молодше 16 років.

den ohorony praci 6

За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процессу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Слухачам зауважено, що категорично забороняється використовувати працю неповнолітніх:

  • для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
  • до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;
  • в нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень. 

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої в абзаці першому пункту 1 статті 51 КЗпП для осіб відповідного віку.

 

Питання оплати праці працівників молодше вісімнадцяти років найбільше зацікавили та прикули увагу слухачів.


 den ohorony praci 7

Отже, заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як дорослим при повному робочому дні.

 

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

 

Водночас, підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

 

Також зацікавленість студентів викликало положення КЗпП, відповідно до якого щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації.

 

На семінарі йшлося також про обмеження звільнення працівників молодше вісімнадцяти років. Так, звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей. При цьому звільнення з підстав, зазначених в пунктах 1, 2 і 6 статті 40 КЗпП, провадиться лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування.

 

«Отже, законодавець та держава заохочують молодь до праці, надаючи їй додаткові пільги та гарантії трудових прав. Проте, праця молоді не повинна стати на заваді навчанню, погрожувати здоров’ю неповнолітньої особи або порушувати інші законні інтереси працюючої дитини. Такі випадки держава покладає на розсуд батьків, усиновителів, піклувальників, а також державних органів та службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, надаючи останнім право розірвання трудового договору, коли продовження його чинності будь-яким чином діє проти дитини», – підсумувала фахівець.

Наприкінці заходу між студентами технікуму були розповсюджені інформаційні буклети «Охорона праці молоді» з відповідними посиланнями на нормативно-правову базу для ознайомлення та використання.

den ohorony praci 8


Серед мешканців та гостей міста в той же день були розповсюджені інформаційні буклети щодо порядку отримання безкоштовної правової допомоги, а також щодо конституційного права кожного, у тому числі молоді, на працю:

den ohorony praci 1

den ohorony praci 2

den ohorony praci 3

—————————————————–

За правовою допомогою можна звернутися до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40.

Телефони: (048) 726-14-44, (048) 726-14-45.