назад

В Одесі на тренінгу щодо запобігання гендерно зумовленому насильству вивчали механізми взаємодії між спеціальними службами підтримки постраждалих осіб

trening nasilstvo 415 червня у рамках проекту “Превенція гендерного насильства серед біженців та переселенців” за підтримки ГО «Ла Страда-Україна» та ГО «Десяте квітня» представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у тренінгу на тему: «Запобігання гендерно зумовленому насильству. Механізмів взаємодії».

До участі у тренінгу залучено структурні підрозділи, відповідальні за запобігання та протидію домашньому насильству, зокрема: обласний та міський Центри соціальних служб для сімей, дітей та молоді, Департамент праці та соціальної політики Одеської міського ради, Департамент соціального захисту населення Одеської обласної держадміністрації, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час тренінгу учасники розглянули питання, присвячені гендерним проблемам, обговорили норми міжнародного та українського законодавства із запобігання та протидії домашнього насильства та відповідальності за його вчинення.

Також учасники опрацьовували навички та ділились власним досвідом щодо механізмів взаємодії у випадку виявлення домашнього насильства, працювали з внутрішніми ресурсами суб’єктів та в рамках перенаправлення.

trening nasilstvo 1

trening nasilstvo 2

trening nasilstvo 3

trening nasilstvo 5

trening nasilstvo 6

trening nasilstvo 4

Довідково.

07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

– Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;

– Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

– Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.