назад

В Одесі обговорили проблеми політичної та громадської діяльності ромської спільноти в Одеській області

chimber romi27 вересня 2018 року представниця Регіонального центру взяла участь у засіданні круглого столу «Проблеми політичної та громадської діяльності ромської спільноти в Одеській області», яке відбулося у прес-центрі «Контекст-Причерноморье» за участю ромських лідерів, представників Одеської обласної державної адміністрації, Головного територіального управління юстиції в Одеській області, громадських організацій, експертів та журналістів.

Як зазначив голова Одеської обласної організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко, роми в Україні залишаються найбільш дискримінованою національною меншиною за етнічною та соціальною ознаками. 

Адвокатка Юлія Лісова представила наявний європейський досвід політичної участі ромської спільноти, який було зібрано з відкритих джерел в ході дослідження.

Керівник Ромського правозахисного фонду Володимир Кондур поділився першими практичними кроками, які вже зроблено в напрямку громадсько-політичної активізації ромської спільноти в регіоні, зокрема, розповів про створення першого в Україні «Ромського центру політичної та громадської активності», який опікуватиметься питаннями участі ромської спільноти в суспільно-політичному житті регіону та країни.

Представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Ірина Чімбер зазначила, що 18 вересня 2018 року був підписаний тристоронній Меморандум про співпрацю між Регіональним центром, Головним територіальним управлінням юстиції в Одеській області та ГО «Правозахисний ромський центр», в межах якого представникам ромського населення буде спрощено доступ до безоплатної правової допомоги.

chimber romi

В межах підписаного Меморандуму планується:

  • створення реєстру осіб, які потребують допомоги у вирішенні їх питання отримання посвідчуючих документів, що значно полегшить роботі всіх зацікавлених органів.
  • спільно з партнерами налагодити механізм перенаправлення осіб, які потребують правової допомоги від ГО «Правозахисний ромський центр» до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
  • проведення робочих зустрічей з юристами партнерів та працівниками відділів представництва місцевих центрів з надання БВПД з метою обміну досвідом з питань надання правової допомоги особам без громадянства.
  • Проведення правопросвітницької роботи серед ромського населення: поширення правової інформації, консультування з актуальних питань.

Захід проведено спільно Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та Го «Ромський правозахисний центр», за підтримки МФ «Відродження» та сприяння Minority Rights Group Europe.