назад

В Одесі обговорили питання доступу військовослужбовців до безоплатної правової допомоги

viyskovosluzhb alya 112 вересня 2018 року, на базі Південного територіального управління Військової служби правопорядку, відбувся круглий стіл «Співпраця системи безоплатної правової допомоги України та Міністерства оборони України в інтересах забезпечення захисту прав військовослужбовців Збройних Сил України».

Від системи БПД на заході виступила начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Альбіна Гаврильчик.

Учасники обговорили правові проблеми, що виникають у військовослужбовців, зокрема житлові, виплати грошового забезпечення та неправомірне притягнення до дисциплінарної відповідальності та про випадки затримання військовослужбовців, звірку інформації про затриманих військовослужбовців та інші аспекти правової допомоги.

viyskovosluzhb alya 1

viyskovosluzhb alya 2

Представник Регіонального центру поділилася з присутніми завданнями та ініціативами системи безоплатної правової допомоги у контексті правового захисту військових.

Сьогодні в Одеській області працює 7 місцевих центрів з надання БВПД – три в Одесі та ще чотири у Арцизі, Ізмаїлі, Подільську та Роздільній. У віддалених населених пунктах, а саме у кожному районному центрі та місті обласного значення, населення обслуговують 25 бюро правової допомоги.

«За первинною правовою допомогою, тобто за консультаціями та роз’ясненнями правового характеру, військовослужбовці можуть звертатися до місцевих центрів та бюро правової допомоги. У випадках затримання військовослужбовців в порядку Кримінального процесуального кодексу України та кодексу України про адміністративні правопорушення правову допомогу надає Регіональний центр», – розповіла фахівчиня центру.

Питання, з якими звертаються військовослужбовці, учасники АТО до представників системи безоплатної правової допомоги, стосуються:

  • пільг учасників бойових дій, в т.ч. щодо оплати харчування дітей у навчальних закладах та пільг на лікування;
  • порядку отримання земельних ділянок учасниками АТО;
  • пільг щодо сплати судового збору учасниками бойових дій;
  • звільнення від нарахування процентів за користування кредитом;
  • незаконного звільнення працівника мобілізованого та учасника АТО;
  • приватизації службового житла;
  • виплати одноразової грошової допомоги у разі смерті (загибелі) військовослужбовця;
  • встановлення факту, що має юридичне значення, а саме початку перебування на військовій службі тощо.

11.12.2017 року між Координаційним центром та Міністерством оборони України було підписано Меморандум про наміри щодо співробітництва.

В межах Меморандуму задля забезпечення доступу до правової допомоги військовослужбовців в Одеській області працюють дистанційні консультативні пункти безоплатної правової допомоги у військових комісаріатах та військових частинах, зокрема, в Ізмаїлі та Кілії.

Адресу найближчого центру чи бюро правової допомоги можна дізнатися на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за посиланням http://odesa.legalaid.gov.ua/ua/mistsevitsentry чи за телефоном 0-800-213-103 (цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України).