назад

В Одесі обговорили результати пілотного моніторингу застосування нового Кримінального процесуального кодексу України судами м.Києва

monitoring kpk 22.11.16 322 листопада 2016 року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Ірина Чімбер взяла участь у презентації результатів моніторингу Кримінального процесуального кодексу України, який проводився в судах м. Києва.

Захід відвідали адвокати, які безпосередньо надають безоплатну вторинну правову допомогу в кримінальних провадженнях, представники регіональних центрів, що мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, представники міжнародних організацій.

Присутнім розповіли про проведений пілотний проект «Моніторинг реалізації нового Кримінального процесуального кодексу України», що проходив за ініціативи Уповноваженого з прав людини та підтримки Ради Європи в рамках проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», а також Програми реформування кримінального судочинства та боротьби з корупцією в Україні Департаменту юстиції США та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні. Учасників заходу ознайомили з методикою моніторингу, особливостями методів збору інформації та презентували основні результати моніторингу.

monitoring kpk 22.11.16 1

Правозахисники обговорили проблемні питання про взаємодію судової системи зі сторонами захисту та обвинувачення, висловили своє бачення щодо вдосконалення системи судочинства. Було проведено анкетування учасників, а питання анкет винесені на загальне обговорення.

monitoring kpk 22.11.16

На завершення заходу учасники обговорили результати моніторингу та причини, що лежать в основі недоліків, виявлених в результаті моніторингу. Висновком якого є те, що на сьогодні повнота, об’єктивність, всебічність, тривалість судового розгляду залежить переважно від правозастосовної практики, а саме реалізації усіма учасниками кримінального провадження їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, передбачених КПК.

Відповідно, для забезпечення належної якості державного обвинувачення, захисту та правосуддя в цілому наразі планується підвищення кваліфікації прокурорів, адвокатів і суддів та вдосконалення організації роботи судів.

monitoring kpk 22.11.16 4