назад

В Одесі партнери УВКБ ООН обговорили стратегію захисту та пошуку рішень для біженців, шукачів притулку та внутрішньо переміщених осіб

10 kvitnya 220 липня 2017 року в рамках робочого візиту до м. Одеси прибула пані Віра Шелест, радник УВКБ ООН, з метою проведення робочої зустрічі з керівництвом Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, представниками органів влади та громадськості щодо обговорення Багаторічної стратегії захисту та пошуку рішень  на 2017-2020 роки.

У конференц-залі ГО «Десяте квітня» відбулася спільна зустріч, у якій прийняли участь: представники ГО «Десяте квітня» Ельвіра Зейтуллаєва та Ольга Ткаченко, фахівці БФ «Карітас» Олена Мороз та Ольга Цивинська, в.о. заступника директора Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Вікторія Губко, директор Першого одеського та Роздільнянського місцевих центрів з надання БВПД Євгенія Тітомер та Тетяна Кулішова, фахівці Другого, Третього та Котовського місцевих центрів з надання БВПД Олександр Зінькевич, Наталія Мельник та Сергій Кудрявцев.

Як зазначила Віра Шелест, Україна в 2018 році є пілотною країною, де буде задіяний механізм стратегічного планування від 3 до 5 років. У зв’язку з цим для Агентства ООН у справах біженців важливим є обговорення даної стратегії з усіма ключовими стейкхолдерами.

В Україні УВКБ ООН працює з різними категоріями осіб: біженці та шукачі притулку; внутрішньо переміщені особи; особи під загрозою переміщення та особи, які повернулися; особи без громадянства та особи під загрозою безгромадянства.

10 kvitnya 2

Віра Шелест представила учасникам зустрічі проект документу, який містить ідеї та рекомендації, отримані від партнерів, а також від біженців, шукачів притулку та внутрішньо переміщених осіб. В ході зустрічі учасники обговорили основні моменти Стратегії.

У презентації проекту Стратегії Вірою Шелест були представлені стратегічні завдання:

  1. Гуманітарна допомога уздовж лінії розмежування;
  2. Гуманітарне реагування на непідконтрольні уряду території (НПУТ);
  3. Захист внутрішньо переміщених осіб (ВПО);
  4. Довгострокові рішення для ВПО;
  5. Захист та довготривалі рішення для біженців, шукачів захисту та осіб без громадянства.

Особливу увагу учасники обговорення приділили Стратегічному завданню №3 і №4 – робота УВКБ ООН в областях з найбільшою кількістю ВПО.

Як зазначено в проекті документа Стратегії, в Україні є добре розвинуте громадянське суспільство, яке мобілізувалося навколо проблем ВПО. Місцеві неурядові організації мають потенціал продовжувати відігравати свою важливу роль у забезпеченні захисту і допомоги, а також сприяння пошуку рішень після того, як міжнародні організації згорнуть свою діяльність і Україні.

УВКБ ООН приділятиме пріоритетну увагу партнерству з місцевими неурядовими організаціями та інвестуватиме в збільшення їхнього потенціалу.

Далі Віра Шелест зазначила, що в рамках стратегічного завдання №1 передбачено виконання капітального ремонту житла на непідконтрольних уряду територіях. Крім того, міжнародні організації сприятимуть фінансуванню донорами будівництва житла для ВПО у випадку надання для цього органами місцевої влади земельних ділянок. Втілення цієї ідеї було реалізовано у Київській області, де сільська громада виділила кошти на поселення ВПО.

Представники ГО «Десяте квітня» та БФ «Карітас» поділилися досвідом у сфері працевлаштування переселенців та вирішенні правових проблем ВПО, які звернулися до цих організацій, надали характеристику питань, які хвилюють ВПО.

10 kvitnya 9

Що стосується захисту прав ВПО, УВКБ ООН планується передати координаційну роль у цьому питанні державним структурам у 2019 році.

Представники центрів безоплатної вторинної правової допомоги надали коментарі та пропозиції до запропонованого проекту Стратегії в частині доступу до правової допомоги:

  •         Розробка спільно з експертами УВКБ ООН та партнерами з числа громадських організацій практичних рекомендації з алгоритму дій для вирішення правових проблем ВПО;
  •         Здійснення моніторингу та аналіз законодавства, а також підготовка фахових правових консультацій з проблемних питань, з якими до центрів звертаються переселенці;
  •         Збирання для подальшого використання та поширення центрами прикладів позитивно вирішених справ щодо захисту прав ВПО;
  •         Інформування громадськості про проблеми вимушених переселенців та шляхи їх вирішення у правовому полі;
  •         Вдосконалення якості правової допомоги для ВПО шляхом участі спеціалістів центрів безоплатної вторинної правової допомоги у навчальних семінарах, тренінгах з залученням партнерів тощо.