назад

В Одесі провели пресконференцію «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості»

24 жовтня 2019 року в правовому клубі PRAVOKATOR.Одеса відбулася регіональна пресконференція «Безоплатна правова допомога як інструмент соціальної справедливості».Захід відвідали партнери системи БПД, представники органів влади та місцевого самоврядування, а також громадських організацій та ЗМІ.

Під час пресконференції в Одесі були презентовані досягнення та сучасні сервіси системи безоплатної правової допомоги в Одеській області. Також учасники обговорили тенденції розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні, правові інновації, кращі міжнародні практики та досвід.

Головними спікерами пресконференції стали директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина, директор Одеського місцевого центру з надання БВПД Алла Перетятко, медіатор, член “Української Академії Медіації”, координатор в м. Одеса Проекту «Сталий регіональний розвиток сімейної медіації в Україні» Ольга Костіна, директорка ДУ «Центр пробації в Одеській області» Ольга Боровська, заступник Голови Ради адвокатів Одеської області Олександр Козлов.

Почесним гостем заходу став народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної ради України з питань правової політики Андрій Костін.

Діяльність системи БПД- це не просто успіх, це величезна робота, яка системно проводилася протягом семи років. Починаючи з 2013 року людина, яку затримали, має право на підтримку адвоката в кримінальній справі на безоплатній основі. Це був тільки початок. Наступний етап розвитку – допомога тим людям, які нічого не можуть зробити, щоб захистити свої права, – малозабезпечені особи, внутрішньо переміщені особи, учасники АТО, жертви домашнього насильства та інші категорії осіб. Результати роботи БПД – це плід роботи тисячі людей – співробітників системи та адвокатів. Наступний етап розвитку – впровадження сучасних сервісів системи, у тому числі медіації по адміністративним та сімейним спорам», – зазначив він.

Гості заходу мали можливість переглянути зворушливі відеоролики з історіями клієнтів, які наглядно продемонстрували приклади позитивно вирішених справ клієнтів системи БПД. Це п´ять фільмів, які розповідають про систему БПД як про можливість захистити свої права у правовий спосіб. Змістовні і цікаві, вони інформують, як захистити свої права особам з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам, зокрема що стосується незаконного призупинення виплати пенсії, а також постраждалим Чорнобильської катастрофи та членам їхніх родин.

Світлана Клішина розповіла гостям про те, що створена в Україні система безоплатної правової допомоги – одна з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. В Україні діє понад 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги. Це регіональні, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. Починаючи з 2013 року, послугами системи БПД скористалося понад 2 млн. українців, а за три роки роботи до Єдиного контакт-центру системи БПД надійшло майже 600 тис. дзвінків.

Наша система визнана міжнародною спільнотою та громадянським суспільством, і наше завдання – сприяти подальшому її розвитку, аби вона максимально відповідала потребам сьогодення», – зазначила директорка центру.

На даний час в Одеській області функціонує 30 офісів системи безоплатної правової допомоги, у яких 14 000 клієнтів на рік отримує правову допомогу. В центрах працює 69 штатних юристів, які допомагають вирішувати справи клієнтів у суді. Крім того, в регіоні діють 122 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, у яких жителі віддалених куточків Одеської області отримають консультації та роз’яснення. З центрами з надання БВПД співпрацюють 200 адвокатів – партнерів, які захищають інтереси громадян у суді.

Алла Перетятко розповіла партнерам про механізм роботи центрів правової допомоги, про те, що нашими клієнтами є всі відвідувачі офісів БПД, а також люди з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть самостійно звернутися до центрів та отримують адресну правову допомогу. Правові консультації громадяни мають можливість отримати під час численних правопросвітницьких заходів, які проводять фахівці системи БПД серед населення та з партнерськими організаціями.

Вона розповіла також про розширення сервісів, спрощення доступу до правової допомоги шляхом забезпечення інклюзивності, розвитку досудових механізмів, гарантування якості правової допомоги.

Світлана Клішина подякувала партнерам, з якими система успішно співпрацює на протязі всього періоду роботи в Одеській області. Серед них – представники адвокатури, прокуратури, органи пробації, Українська Академія Медіації, органи соціального захисту, громадські організації тощо.

Вона розповіла партнерам про пілотні проекти, які реалізуються на базі системи БПД Одеської області, зокрема, про можливість для громадян безкоштовно скористатися послугами медіації у сімейних та спадкових спорах – Одеса стала першим місцем, де був відкритий кабінет медіації. Також йшлося й про медіацію у кримінальних справах, зокрема про Проект «Відновне правосуддя для неповнолітніх», ключовими учасниками якого є система БПД, органи пробації та прокуратури (реасоціалізація неповнолітніх, які скоїли злочини невеликої тяжкості вперше).

Як зазначив Андрій Костін, ідея відновного правосуддя надзвичайно важлива для суспільства, адже рівень рецидивів серед підлітків, які потрапляють у місця позбавлення волі, катастрофічно великий. Тому можливість владнати конфлікт між потерпілим та неповнолітньою дитиною, яка вперше вчинила злочин, – це унікальна можливість повернути його до суспільства.

Заступник голови Комітету ВРУ з питань правової політики відзначив налагоджену комунікацію що між адвокатурою та системою БПД Одеської області.

Ми розуміємо відповідальність один перед одним. За ці роки ми бачимо успіх горизонтальної комунікації між адвокатурою та системою БПД, адже ми маємо єдину ціль – забезпечити ефективний та простий доступ громадян до правосуддя. Маючи таку спільну ціль, ми можемо досягти дуже багато. Тому історія успіху системи БПД – це історія успішної взаємодії та взаємоповаги між партнерами», – підкреслив Андрій Костін.