назад

В Одесі стартував пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

vidnovlennya nepov proekt 2019 429 січня 2019 року в одеському правовому клубі “Pravokator” відбулося перше засідання робочої групи в межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

У обговоренні взяли участь адвокати-медіатори системи безоплатної правової допомоги, представники прокуратури, органів з питань пробації, соціальних служб та громадських організацій, а також Регіонального центру з надання БВПД, директор якого – Світлана Клішина – є координаторкою проекту в Одеській області.

Проект передбачає для дітей, які вперше вчинили злочин легкої або середньої тяжкості, пройти через програму відновлення та бути звільненими від кримінальної відповідальності.

Головна мета проекту – дати шанс дитині уникнути покарання і не йти далі по життю із тавром судимості, відновити соціальні зв’язки.

Пілотний проект реалізовуватиметься на базі системи надання безоплатної правової допомоги та на першому етапі впроваджується в Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

У рамках ініціативи прокурор зможе запропонувати неповнолітньому, який вперше обвинувачується у вчиненні неважкого злочину, пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката-медіатора системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника.

Процедура передбачає визнання своєї провини, відшкодування збитків потерпілому, і зобов’язання обвинуваченого пройти певну процедуру відновлення, а саме – протягом певного часу відвідувати заняття з психологом, тренінги, працювати з корпоративними наставниками тощо.

vidnovlennya nepov proekt 2019 1

vidnovlennya nepov proekt 2019 2

vidnovlennya nepov proekt 2019 3

vidnovlennya nepov proekt 2019 5

vidnovlennya nepov proekt 2019 4

Довідково

21 січня 2019 року Генеральний прокурор України Юрій Луценко та Міністр юстиції України Павло Петренко підписали спільний наказ Мін’юсту та ГПУ «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Умовами для використання Програми є: наявність потерпілої сторони; вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.