назад

В Одеській ОДА обговорили питання попередження та протидії домашнього насильства

KMS nasilstvo 02.08.2018 102 серпня 2018 року у приміщенні Одеської обласної державної адміністрації відбувся «круглий стіл» на тему: «Закон України «Про попередження та протидію домашньому насильству»: практична реалізація та шляхи вдосконалення механізму взаємодії органів влади, експертного і громадянського середовища». Від Регіонального центру у заході прийняла участь начальниця відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Ірина Чімбер.

До участі у заході були запрошені представники Консультативної місії ЄС, ОБСЄ, обласної державної адміністрації, поліції, громадських організацій, депутати Одеської обласної ради.

Представники Консультативної місії ЄС ознайомили присутніх з європейськими практиками протидії домашньому насильству, які можна імплементувати в Одеській області.

«Домашнє насильство, на жаль, досі є актуальною проблемою для України. На законодавчому рівні вживаються заходи щодо її вирішення. У грудні минулого року було внесено зміни до Закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Вони передбачають жорсткіше покарання для кривдників. Окрім того, сьогодні нам необхідно посилити просвітницьку роботу серед населення, а також активізувати взаємодію із громадськими організаціями. Цю проблему можна вирішити лише спільними зусиллями», — підкреслив перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олександр Терещук.

За 2017 рік до територіальних підрозділів Національної поліції в Одеській області надійшло 3164 звернення щодо домашнього насильства. З них 2721 — від жінок, 44 — від дітей, та 399 — від чоловіків.

Результатами обговорення стало:

  • Виявлення проблем у вирішення питань попередження та протидії домашнього насильства та насильства за ознакою статі;
  • Покращення координації та механізмів взаємодії усіх сторін;
  • Формулювання бачення громадських організацій щодо ефективних шляхів подолання домашнього насильства.

KMS nasilstvo 02.08.2018

KMS nasilstvo 02.08.2018 3

KMS nasilstvo 02.08.2018 2

Нагадаємо, що жертви насильства та діти отримали більше можливостей доступу до безоплатної правової допомоги. 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у:

  • Забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
  • Взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • Звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Контакти центрів та бюро правової допомоги в Одеській області можна переглянути тут.

Довідково.

15 червня 2018 року в одеській мерії відбулося перше засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. До складу Координаційної ради увійшли депутати, представники виконавчих органів Одеської міської ради, громадських організацій, підприємств та установ.

Від системи безоплатної правової допомоги членом Координаційної ради стала в.о.заступника директора Регіонального центру Вікторія Губко. Вона увійде у дві міжсекторальні робочі групи Координаційної ради – з питань гендерної рівності та з запобігання та протидії домашньому насильству.