назад

В Одеському міському центрі зайнятості на круглому столі обговорили проблеми залучення на ринок праці найвразливіших груп населення та жінок

centr zaynat 1

Сьогодні, 7 квітня 2017 року, у приміщенні  Одеського міського центру зайнятості (м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 22В) в рамках круглого столу пройшла презентація проекту Програми розвитку Організацій Об’єднаних Націй в України «Підтримка реформи соціального сектору в Україні» Міністерства соціальної політики України та Державної служби зайнятості за напрямом «Залучення на ринок праці найуразливіших груп населення та жінок».

 

У заході взяли участь представники Державної служби зайнятості, обласного та міського центрів зайнятості, соціальних установ та громадських організацій, діяльність яких тісно пов’язана з вирішуванням проблем вразливих категорій населення у соціальній сфері: ГО «Віра, Надія, Любов», БФ «Карітас Одеса УГКЦ», ОБФ «Дорога к дому», ГО «Одеська обласна організація інвалідів і учасників АТО», Одеський обласний фонд соціального захисту інвалідів,  а також Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та інші організації.

 centr zaynat 2

Представник ПРООН Олена Іванова зазначила, що метою проекту є залучення на ринок праці найуразливіших груп населення та жінок. Це дасть можливість отримати шляхи вирішення проблеми подолання бідності, досягнення гендерної рівності на ринку праці та сприяння повній і продуктивній зайнятості усіх верств населення. Вона наголосила, що «необхідно визначити, що заважає громадянам отримати роботу та знизити бар’єри, які перешкоджають у цьому».

 centr zaynat 3

Учасники заходу обговорювали питання розвитку соціального підприємництва, допомоги у працевлаштуванні осіб з обмеженими фізичними можливостями, організації відповідних громадських робіт, які можуть виконувати вразливі верстви населення та співпраці з налагодження соціальних комунікацій. Говорили також про те, яких соціальних  послуг, передбачених законодавством,  не вистачає у сфері зайнятості для шукачів роботи та роботодавців, щоб ефективно вирішувати проблеми зайнятості вразливих верств населення.

 centr zaynat 4

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Клішина розповіла учасникам круглого столу про співпрацю центрів з надання БВПД в Одеській області з центрами зайнятості, наголосивши на тому, що облаштування в них дистанційних консультаційних пунктів (ДКП) безоплатної правової допомоги сприятиме кращій реалізації права громадян на працю та інших трудових прав.

Зусиллями фахівців Державної служби зайнятості і системи БПД для безробітних також спільно проводяться інформаційні заходи, спрямовані на підвищення рівня правової обізнаності населення щодо захисту їх прав. У кожному районі Одеської області працюють 29 дистанційних консультаційних пунктів у центрах зайнятості, в які за майже рік звернулося більш 800 безробітних осіб.

 centr zaynat 5

«Регіональні та місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги всіляко готові співпрацювати для втілення в життя проекту ПРООН, вивчаючі на місці правові та інші соціальні потреби громадян, які звертаються до наших фахівців у наші офіси та дистанційні консультативні пункти», – підкреслила вона.

Директор Одеського обласного центру зайнятості Сергій Гаценко зазначив, що в Одеській області до служби зайнятості звертаються у пошуках роботи, тому головне завдання – задіяти усі ресурси, щоб якомога швидше повернути людину до суспільного життя.

«Ми розраховуємо на те, Проект ПРООН дасть змогу знайти та використовувати дієві методи для  подолання перешкод у працевлаштуванні вразливих верств населення», зазначив він.

 centr zaynat 6

 

 centr zaynat 7

Заступник начальника Управління організації надання соціальних послуг Валентина Плачинда висловила думку, що за результатами пілотного проекту буде напрацьована модель надання соціальних послуг зі сприяння зайнятості найменш захищеним групам населення, яку після апробації будуть застосовувати спеціалісти центрів зайнятості.