назад
28.07.17

В Охтирці пройшов семінар на тему «Право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя»

OkM 2017 21 07 seminar 328 липня під час заходу в Охтирському міськрайонному центрі зайнятості для осіб, які перебувають на обліку проведено семінар на тему «Право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя». Захід проводився юристом Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іваном Острих за участі представника з будинку праці Олексія Бейса.

 Іван Острих розповів присутнім про правове регулювання питання: «Право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя закріплено на міжнародному рівні, а саме в Конвенції про права інвалідів. Мета Конвенції про права інвалідів полягає в заохоченні, захисті і забезпеченні повного і рівного здійснення інвалідами всіх прав людини та основних свобод, а також у заохоченні поваги притаманного їм достоїнства».

Фізичні перешкоди, такі як ускладнений доступ до будівель, завузькі двері та коридори, сходи без пандусів або з непристосованими пандусами тощо, часто можуть стати для інвалідів додатковими перепонами на шляху до судових установ. Також на заваді можуть стати і нерозуміння процедур та, часто, неможливість оплатити фахову допомогу і побоювання дискримінації. 

OkM 2017 21 07 seminar 1

 

Положення процесуального законодавства на сьогодні передбачають можливість представництва й захисту в судовому процесі прав та інтересів осіб, які через певні обставини не можуть це робити самостійно.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суд, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами. Згідно Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються, зокрема: позивачі – у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи; особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники – у справах щодо спорів, пов’язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги; інваліди Великої Вітчизняної війни; інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів.

Наприкінці кожному роздано буклети, розроблені Охтирським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.