назад

В Охтирці розповідали безробітним про укладення довіреностей

OkM 180316 0116 березня вОхтирській міськрайонний філії Сумського обласного центру зайнятості для осіб, які перебувають на обліку, проведено інформаційний семінар щодо оформлення довіреності на автомобіль.

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами (ст.244-245 ЦКУ). Тобто цей документ свідчить, що його пред’явник – повірений – є представником особи, яка видала довіреність. Довіритель і має право здійснювати від імені останнього визначені дії.

Документи, необхідні для нотаріального оформлення такої генеральної довіреності, якщо Ви є фізичною особою:

       Ваш паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше іменований ІПН), для неповнолітнього – свідоцтво про народження;

       дозвіл опікунського органу або згода батьків на підписання довіреності, якщо вона видається від імені неповнолітнього та у відношенні до нерухомого майна або автомобіля.

При оформленні довіреності на машину необхідно надати свідоцтво про реєстрацію автотранспортного засобу (технічний паспорт), якщо автомобіль знаходиться в кредиті, то обов’язково знадобиться ще й довідка про згоду банку на оформлення довіреності.

OkM 180316 02

«Перш, ніж складати довіреність, необхідно чітко визначиться з колом повноважень, якими Ви наділятимете довірену особу та строк, на який видається (ст.247 ЦКУ). При складанні генеральної довіреності на ім’я повіреного йому не передається право власності на цей автомобіль, тобто, як і раніше власником за документами залишається довіритель, який може цю довіреність у будь-який момент скасувати, звернувшись до нотаріуса з відповідним проханням», – повідомила Марина Лапоног. За «генеральною довіреністю» на автомобіль повірений лише виступає від Вашого імені та діє виключно у Ваших інтересах.

Марина Лапоног також повідомила про текст довіреності, де описується автомобіль, що є предметом довіреності (марка, рік випуску, реєстраційний номер, номер кузова, тощо), для чого нотаріусу надається техпаспорт на машину (свідоцтво про реєстрацію).

«Варто розуміти і те, що у випадку смерті покупця, визнання його недієздатним, доручення втрачає юридичну силу, і спадкоємці такого покупця не матимуть жодного права на автомобіль, яким користувався за дорученням спадкодавець-покупець. Довіреність втрачає силу і в разі смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісти відсутньою. А після цього спадкоємці, опікуни мають законні підстави повернути транспортний засіб, який належав померлому, недієздатному на праві власності», – зазначила Марина Лапоног.

Також громадяни зверталися з питаннями щодо порядку спадкування та повернення товару належної якості.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.