назад

den materi 215 травня 2017 року начальник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан взяла участь у відзначенні «Дня матері», яке проходило в приміщенні Центру культури та дозвілля Окнянського району за  керівництва райдержадміністрації.

На заході були присутні матері-героїні Окнянського району, голова Окнянської районної ради Володимир Ткач, в.о. голови Окнянської районної державної адміністрації  Іван Бельцик, працівники Окнянської громадської бібліотеки Ангеліна Кожухар та Ірина Москул, начальник служби у справах дітей Окнянської районної державної адміністрації Лариса Баюро, в.о. начальника відділу освіти, культури та молодіжної політики Окнянської районної державної адміністрації Сергій Красюн.

den materi 2

den materi 1

den materi 3

den materi 5

Організатори заходу розповіли про історію свята. День матері відзначається щороку в другу неділю травня у 85 країнах світу, включаючи Україну. В понад 30 країнах також існує аналог цього свята, але він припадає на інші дні. Історя свята виникла у США, коли у 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам’ять про свою матір. Анна звернулась до державних установ, законодавчих органів і до видатних осіб з пропозицією присвятити один день року вшануванню матерів. Вперше відзначили День Матері на офіційному рівні у штаті Вірджинія у 1910 році. У 1928 році, за ініціативи Союзу українок Канади, українці Канади теж долучилися до святкування Дня Матері, наступного року свято відзначалося вже й у Львові.

den materi 4

den materi 6

Начальник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан привітала матерів-героїнь та усіх присутніх зі святом. Фахівець розповіла про захист прав матерів та дітей на законодавчому рівні, звернувши увагу, що Кодексом про шлюб та сім’ю України встановлено, що держава охороняє сім’ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім’ї, умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство.

Начальник бюро розповіла, що Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» передбачено такі види державної допомоги сім’ям з дітьми: допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається всім жінкам, в тому числі неповнолітнім; одноразова допомога при народженні (усиновленні) дитини, яка може надаватися одному з батьків (усиновлювачів) дитини; допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, яка може надаватися матері, батьку або іншим особам, що фактично здійснюють догляд за дитиною; допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням; допомога малозабезпеченим сім’ям з дітьми, в тому числі самотнім особам, сукупний дохід яких є нижчим від прожиткового мінімуму для сім’ї; допомога на дітей одиноким матерям, що надається жінкам, які не перебувають у шлюбі, одиноким усиновлювачам, батькам, що виховують дитину без матері, вдовам (вдівцям). За вказаним Законом місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та об’єднання громадян за рахунок власних коштів можуть запроваджувати додаткові види допомоги та встановлювати доплати до державної допомоги сім’ям з дітьми.

Також детально ознайомила з правами матері на відпустки згідно з Кодексом законів про працю України.

На завершення Альона Гушкан повідомила присутніх про можливість отримання безоплатної правової допомоги в Окнянському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт Окни, вул. Комарова, 2. Телефон: (04861) 2-20-20.