назад

В Подільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар з виборчого права

pod 14.03. 1В межах реалізації інформаційної кампанії “Я маю право голосу!” в Подільському міськрайонному центрі зайнятості для осіб, які перебувають на обліку, 13 березня 2019 року відбувся семінар на тему: “Можливості реалізації виборчих прав на виборах президента України у 2019 році”.

Захід проходив за участі директора центру зайнятості Олега Кунаренка, провідного фахівця Наталії Мамулат, представника ДВС ГТУЮ в Одеській області та 25 безробітних. Інформувала учасників заходу про виборчі права представниця Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Заблоцька.

pod 14.03. 1

31 березня кожен виборець має право проголосувати на чергових виборах Президента України за своєю виборчою адресою.

Фахівчиня Подільського місцевого центру ознайомила присутніх з процедурою перевірки включення виборців до Державного реєстру виборців або в списку виборців на звичайній/спеціальній виборчій дільниці. Детально повідомила про можливість тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси тим громадянам, які в день голосування у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями не зможуть проголосувати на виборах за зареєстрованим місцем проживання.

Наталія Заблоцька звернула увагу, що згідно ст.7 Закону України “Про Державний реєстр виборців” громадянин, який має право голосу на відповідних виборах, повинен особисто звернутися з мотивованою заявоюдо органу ведення Державного реєстру виборців з проханням тимчасово змінити місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою, але не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування, тобто до 25 березня 2019 року включно.

При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, а також документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. На підтвердження отримання права тимчасової зміни місця голосування виборцю видається посвідчення за встановленою формою.

Обговорили питання голосування людей з обмеженими можливостями пересування, голосування на закордонних виборчих дільницях, як проголосувати внутрішньо переміщеним особам, виборцям, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, а також на території АР Крим. Розглянули питання відповідальності за порушення законодавства про вибори президента України.

По завершенні семінару працював дистанційний пункт консультування громадян, під час якого представниця Подільського місцевого центру Вікторія Карабіненко надавала відвідувачам центру зайнятості індивідуальні правові консультації.

pod 14.03. 2

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання БВПД за адресою: вул. Соборна, 194-а, м. Подільськ, Одеська область, тел. (04862) 3-07-34 (04862) 3-06-56

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103