назад

В Подільську представники соціальних служб обговорили питання захисту сім’ї від насильства

nasylstvo seminar 8 30.05.2017Напередодні Міжнародного дня захисту дітей, 30 травня 2017 року,  представники Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за  методичної підтримки Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла Страда-Україна” провели навчально-методичний семінар на тему: “Протидія домашньому насильству”. 

Захід проводився в приміщенні Подільської центральної бібліотечної системи (м. Подільськ, вул. Соборна, 141) за сприяння Подільської районної державної адміністрації.

Участь у семінару, який проходив під головуванням  директора Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергія Мерзлякова, взяли: заступник Подільської РДА Тетяна Костюк, начальник у справах дітей Подільської РДА Ірина Бочарова, начальник Подільського районного центру соціальних служб Наталія Кіріяк, представники міського та районного відділів освіти, 15 заступників директорів ЗОШ з виховної роботи міста та району, Котовського професійного ліцею, Подільського ВП, Подільського МРВ з питань пробації,  а також представники громадських організацій “Віра, Надія, Любов” і “АМЕ РОМА”.

Модератором семінару виступив директор центру Сергій Мерзляков, який відмітив, що головною місією Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги є захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот. Одним з пріоритетних завдань роботи місцевого центру є проведення правопросвітницьких  заходів для громад та спільнот, зокрема проведення семінарів та лекцій, спрямованих на забезпечення гендерної рівності, захисту прав дітей, запобігання домашнього насильства та всіх видів дискримінації.

nasylstvo seminar 5 30.05.2017

nasylstvo seminar 2 30.05.2017

Сергій Мерзляков повідомив, що в нашій державі захист сім’ї від насильства регламентується Законом України «Про попередження насильства в сім’ї» (від 15.12.2001 № 2789 III).

Згідно з визначенням цього правового документу, насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного та економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Тетяна Костюк, заступник голови РДА, зауважила, що останнім часом соціально-економічна ситуація в Україні значно загострила проблеми багатьох сімей. У  значної частини сімей різко погіршився матеріальний стан, вони опинилися у скрутному становищі. У зв’язку з цим багато сімей потребують соціальної і психологічної допомоги з боку професійних спеціальних служб органів виконавчої влади, місцевого самоврядування і громадських організацій. Основним напрямком роботи соціального психолога, соціального працівника та працівника поліції, які компетентні у допомозі сім’ям, повинна бути співпраця із сім’єю, проведення корекційних програм, метою яких є допомога людині попередити прояви своєї жорсткої поведінки по відношенню до своїх близьких.

Про психологічні аспекти проблеми насильства в сім’ї розповіли керівники служби у справах дітей і районного центру соціальних служб Подільської РДА Ірина Бочарова та Наталія Киріяк. Вони повідомили, що основним стратегічним завданням їх діяльності  є робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, зокрема з причин насильства в сім’ї. Актуальність цієї проблеми полягає у її небезпечності, так як прояви насильства та жорстокого поводження з дітьми руйнують відносини в родині, стають причиною фізичних та глибоких психологічних травм дітей. Тому пріоритетними завданнями у здійсненні відповідних соціальних заходів є раннє виявлення таких сімей. Для попередження виникнення складних життєвих обставин в сім’ї проводиться роз’яснювальна робота з батьками щодо наслідків жорстокого поводження з дітьми.

nasylstvo seminar 7 30.05.2017

nasylstvo seminar 8 30.05.2017

Представники відділів освіти розповіли про проведення роботи щодо виявлення ризиків  для життя, здоров’я та розвитку дитини. Заступники директора з виховної роботи здійснюють загальну координацію діяльності закладу щодо роботи з дитиною, яка має ознаки складних життєвих обставин або ризиків їх настання, а також  координують профілактичну роботу в закладі щодо запобігання насильства над дітьми.  У разі отримання інформації про дитину, яка має ознаки складних життєвих обставин,  передають повідомлення до служби у справах дітей, органів внутрішніх справ про випадок жорстокого поводження з дитиною чи загрозу його вчинення. Педагоги висловили побажання, аби в школах знову поновили роботу соціальних педагогів чи практичних психологів, діяльність яких направлена на попередження насильства, захист прав дітей.

Про діяльність органів внутрішніх справ щодо  подолання насильства в сім’ї доповів заступник начальника сектору превенції Подільського відділу поліції ГУНП в Одеській області старший лейтенант поліції Сергій Попов. Він ознайомив присутніх зі статистикою щодо обліку осіб, які вчинили насильство в сім’ї, а також щодо відповідальності за вчинення насильства в сім’ї.

Сергій Кудрявцев, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами, розповів про надання безоплатної правової допомоги громадянам, які опинились в складних життєвих умовах та звернулись за юридичною допомогою до місцевого центру.

nasylstvo seminar 1 30.05.2017

nasylstvo seminar 3 30.05.2017

nasylstvo seminar 4 30.05.2017

В підсумку правники безоплатної правової допомоги Сергій Мерзляков та Сергій Кудрявцев поінформували учасників круглого столу, куди необхідно звертатися по допомогу в ситуації насильства в сім’ї.

Якщо член сім’ї вчиняє насильство, по допомогу можна звернутися:

  • До дільничного інспектора поліції.
  • До кримінальної поліції у справах дітей.
  • До центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
  • До управління сім’ї та молоді районної, міської чи обласної держадміністрацій.
  • До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.

Працівники цих органів і служб мають ужити заходів:

  • для захисту громадян від протиправних посягань члена сім’ї;
  • з притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють насильство;
  • для запобігання повторенню актів насильства в майбутньому.

На завершення всі учасники семінару отримали тематичний роздатковий матеріал завдяки методичній підтримці Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла Страда-Україна” .

Безкоштовні консультації можна отримати в Котовському місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги (вул. Соборна, 194-а) або за телефонами

Національної “гарячої лінії” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного).

Національна дитяча “гаряча лінія”: 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).