назад

В Подільську старшокласників знайомили з системою безоплатної правової допомоги

pod exk ber 1201 березня 2019 року в Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулась екскурсія для старшокласників загальноосвітніх шкіл №9 м. Подільська та с. Куяльник. Захід був організований спільно з партнером Подільського місцевого центру  — Подільським міськрайонним центром зайнятості.

На початку директор центру Сергій Мерзляков розповів учням про становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні. Повідомив, що за підтримки українських та міжнародних партнерів в Україні вдалося побудувати систему безоплатної правової допомоги, яка забезпечує людям рівний доступ до правосуддя. Директор центру звернув увагу школярів, що впровадження в Україні системи безоплатної правової допомоги є важливим чинником переходу до європейської моделі справедливого правосуддя. Гідність та права людини — європейські цінності, які є першоосновою діяльності системи безоплатної правової допомоги.

Сергій Мерзляков ознайомив гостей з роботою місцевого центру, його пріоритетними напрямками діяльності, а також із функціями кожного відділу. Пояснив, хто може скористатися послугами центру для реалізації свого права на безоплатну правову допомогу — первинну та вторинну –  і на яких підставах відбувається призначення адвоката або працівника відділу представництва місцевого центру, якщо особа потребує вторинної правової допомоги.  

pod exk ber 2

pod exk ber 8

pod exk ber 9

Під час екскурсії діти ознайомилися з правовою інформацією на стендах, плакатами та буклетами, які розміщені в приміщенні, а також могли наочно побачити, як відбувається прийом громадян.

Для дітей була змодельована ситуація, де вони в ролі клієнта мали можливість звернутись за правовою допомогою.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Тетяна Казакова надала учневі-заявнику попередню консультацію та покроково роз’яснила порядок прийняття звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

pod exk ber 3

Начальник відділу по роботі з адвокатами Сергій Кудрявцев розповів, що працівники відділу в установленому порядку перевіряють належність осіб, які звернулися за безоплатною вторинною правовою допомогою, до категорій осіб, що мають право на отримання такої допомоги, та готують проекти відповідних наказів місцевого центру про надання або відмову в наданні такої допомоги, про що повідомляється клієнту.

Вікторія Карабіненко розповіла про роботу відділу представництва, в якому безпосередньо здійснюється представництво інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами на підставі довіреності, виданої особою, яка звернулася за безоплатною вторинною правовою допомогою. Працівниками відділу складаються документи процесуального характеру за зверненням суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу після прийняття рішення про надання такої допомоги.

pod exk ber 5

Сергій Мерзляков звернув увагу присутніх, що, починаючи з січня 2018 року, усі без винятку діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу — представлення їх інтересів у судах та інших органах за допомогою представника центру або адвоката, який співпрацює з системою безоплатної правової допомоги. Якщо права дитини порушені, то її законні представники (батьки, опікуни) мають право звертатись за безоплатною вторинною правовою допомогою в центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги або в бюро правової допомоги.

На завершення зі старшокласниками провели інтелектуальну гру “Правовий бліц”, під час якої начальник відділу правопросвітництва Наталія Заблоцька ставила дітям правові питання.

pod exk ber 7

pod exk ber 1

pod exk ber 10

pod exk ber 12

Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а, тел. (04862) 3-07-34

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.