назад

В Подільську відбувся перший міжрайонний форум з питань діяльності ОСББ

forum podilsk 103 жовтня 2017 року в м. Подільську за ініціативи Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, методичної підтримки проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”, а також  організаційної підтримки Подільської міської ради відбувся перший міжрайонний форум з питань діяльності ОСББ. Тема форуму: “Останні зміни в чинному законодавстві України, що зачіпають інтереси ОСББ”.

Відкрили форум привітальними та вступними словами  директор Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков та радник міського голови Марія Мазур.

В роботі форуму взяли участь начальник відділу житлово-комунального господарства Подільської міської ради Катерина Галушка, представники КВЕП “Подільськтеплокомуненерго” та КВЕП “Подільськводоканал”,  перший заступник начальника Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області Людмила Олійник, начальник відділу камеральних перевірок податкової звітності території обслуговування Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області Алла Рошкован, головний спеціаліст відділу ЖКГ Балтської міської ради Ірина Матарас, провідний спеціаліст мікро-малого та середнього бізнесу ТВБВ №10015/0365 Філії Одеського обласного Управління АТ “Ощадбанк” Тетяна Шептекіта, голови правління ОСББ, працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та ЗМІ.

forum podilsk 3

forum podilsk 4

Сергій Мерзляков, який виступив модератором форуму, ознайомив присутніх з нововведеннями щодо обліку комунальних послуг згідно ЗУ “Про комерційний облік комунальних послуг”. Він повідомив, що прийнятий закон розроблено відповідно Угоди про Асоціацію Україна-ЄС та положень Стратегії сталого розвитку “Україна – 2020”.

Також прийняття цього закону є необхідним для забезпечення раціонального використання водних, паливно-енергетичних ресурсів, а також для забезпечення захисту прав споживачів у сфері комунальних послуг шляхом запровадження обов’язкового комерційного та розподільчого обліку теплової енергії, гарячої та питної води.

Основна мета закону – це перехід на 100-відсотковий облік споживання теплової енергії,  питної води за допомогою лічильників, відповідно до яких кожен буде оплачувати тільки ті обсяги комунальних послуг, які він фактично спожив. Завдяки лічильникам споживачі будуть чітко знати не тільки  скільки вони витратили, а ще й  які є втрати внутрішньобудинкові. 

forum podilsk 2

Обговорили також про впровадження аудиту енергоефективності будівель згідно ЗУ “Про енергетичну ефективність будівель“, який  дасть можливість ефективно проводити енергоефективні заходи і дозволить суттєво скоротити споживання енергоресурсів.

Начальник житлово-комунального господарства Катерина Галушка звернула увагу учасників заходу на нововведення в законодавстві щодо управління багатоквартирним будинком управителем згідно Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”.

Провідний спеціаліст мікро-малого та середнього бізнесу ТВБВ №10015/0365 Філії Одеського обласного Управління АТ “Ощадбанк” Тетяна Шептекіта розповіла про практику кредитування ОСББ по державній програмі енергозбереження.

Про особливості житлово-комунального господарства та діяльність ОСББ в м. Балті розповіла головний спеціаліст відділу ЖКГ Балтської міської ради Ірина Матарас.

Представники Подільської ОДПІ ГУ ДФС в Одеській області Людмила Олійник та Алла Рошкован ознайомили зі сплатою податків ОСББ та податковою звітністю ОСББ, звертаючи увагу на важливості дотримання термінів їх подачі та про наслідки несвоєчасно поданих  звітів.

Під час обговорення фахівці відповідали на питання представників та голів правління ОСББ, які стосувались особливостей здійснення права власності у багатоквартирному будинку, оснащення загально будинковими лічильниками, визначення меж комунальних мереж, які належать надавачам послуг та ОСББ, пільг на сплату земельного податку та інші.

forum podilsk 6

forum podilsk 5

forum podilsk 9

На завершення Сергій Мерзляков відмітив, що проведення першого міжрайонного форуму підтвердило потребу продовження здійснення таких заходів. Він  запропонував представникам ОСББ для покращання їх діяльності, проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів обговорити питання  стосовно прийняття програми підтримки діяльності ОСББ. Представниця багатоквартирного будинку запропонувала створити асоціацію ОСББ для спільного вирішення нагальних проблем ОСББ.

Учасники заходу відмітили важливість та необхідність подібних заходів, під час яких обговорюються актуальні та проблемні питання  діяльності ОСББ.

forum podilsk 1

Завдяки методичній підтримці проекту USAID  “Муніципальна енергетична реформа в Україні” всі присутні отримали роздаткові інформаційні матеріали “10 порад як зберегти тепло у Вашій оселі”, “Наш будинок — наша власність”, “Енергозбереження: що робити і де взяти гроші?”, “Чиста енергія — чисте майбутнє”, “З чого складається тариф?”, “Економія енергії у Вашому будинку — це ваш особистий внесок у зміцнення енергетичної безпеки України!”.